Šta sadrži nacrt dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen na samitu u Tirani? 1foto (BETAPHOTO/Nevena Zarić)

U Tirani danas počinje dvodnevni samit EU-Zapadni Balkan, na kojem će, između ostalih, učestvovati i BiH. U ime BiH će prisustvovati predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Albanski portal Koha.net objavio je delove završnog dokumenta koji bi trebalo da bude usvojen na kraju samita u formi rezolucije. S obzirom na dosadašnje stavove, teško je očekivati da će Cvijanovićeva, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podržati ovaj dokument.

Naime, na početku rezolucije pomenuto je pitanje ruske agresije na Ukrajinu. U prvoj tački nacrta ovog dokumenta ističe se da sve veća agresija Rusije na Ukrajinu ugrožava evropski i globalni mir i bezbednost i ističe značaj strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana. Navodi se i da je zajednički stav sa EU jasan znak strateške orijentacije partnera, sada više nego ikada, dok Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu.

– Zajednička vizija budućnosti uključuje zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti. Dok produbljujemo saradnju sa partnerima, pozivamo ih da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući mere koje ograničavaju EU, navodi se u dokumentu.

– Čestitamo onim partnerima sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u tom pogledu potpuno se pridružujući Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, a ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer.

U nacrtu rezolucije se navodi i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije sledila Zapad u uvođenju sankcija Rusiji, nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ovim dokumentom Evropska unija „ponovo potvrđuje svoju punu i jasnu posvećenost izgledima zapadnog Balkana za članstvo u EU“ i poziva na „ubrzanje procesa članstva, što je u našem zajedničkom interesu, na osnovu reformi koje sprovodi naš pouzdani partnera, i sa pravičnim i strogim načelnim uslovljavanjem i zaslugama“.

EU pozdravlja napredak koji su zemlje Zapadnog Balkana ostvarile na putu ka EU od samita EU-Zapadni Balkan, organizovanog na Brdu kod Kranja, u oktobru 2021. EU posebno pozdravlja održavanje prvih odvojenih međuvladinih konferencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

U trećoj tački fokus je na demokratizaciji zemalja regiona.

– EU pozdravlja odlučnost partnera sa Zapadnog Balkana da podrže osnovne evropske vrednosti i principe, u skladu sa međunarodnim pravom. EU takođe pozdravlja obnovljenu posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana primatu demokratije, osnovnim pravima i vrednostima i vladavini prava, uključujući podelu vlasti. Ističe potrebu za kontinuiranim naporima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju podrške dobroj upravi, ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i pravima pripadnika manjina, ističe se u ovom dokumentu.

– Kredibilitet ovih obaveza zavisi od smislenog sprovođenja neophodnih reformi i od građenja čvrste istorije podržane jasnom i doslednom javnom komunikacijom u interesu svog naroda. Ojačano civilno društvo i nezavisni i pluralistički mediji, uz puno poštovanje slobode izražavanja, suštinske su komponente svakog demokratskog sistema i mi pozdravljamo i podržavamo ulogu koju oni igraju na Zapadnom Balkanu.

U ovom dokumentu EU nas podseća na značaj nastavka reformi, kako za dobrobit građana, tako i kao osnova za nastavak podrške EU, posebno u oblasti vladavine prava, a posebno onih reformi koje se odnose na nezavisnosti i funkcionisanja pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala., objavila je Koha.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari