06. decembar  2022. 09.17  | Izvor: Tanjug

Fajzer i Biontek: Sud da odbaci tužbu Moderne zbog patenata na vakcine

VAŠINGTON -

Američka farmaceutske kompanije Fajzer i njen nemački partner Biontek, zatražili su od suda da odbaci tužbu američke farmaceutske kompanije Moderna, zbog navodnog neovlašćenog korišćenja njenih patenata prilikom proizvodnje vakcina protiv kovida-19.

U podnesku saveznom sudu u Bostonu, između ostalog se navodi da Fajzer i Biontek nisu neovlašćeno koristili zaštićene tehnologije, kao i da su patenti na koje se poziva Moderna nevažeći, prenosi Rojters.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, pixabay, 12

Moderna je prvi put tužila Fajzer u avgustu, optužujući kompanije da su prekršila njena prava za tri patenta u vezi sa inovacijama na polju proizvodnji vakcina.

Kompanija Fajzer i Bionteku saopštile da ce se snažno braniti kako bi osporili tvrdnji koje dolaze iz Moderne. Navode da su svoju vakcinu razvili nezavisno, a tužbu Moderne nazvali su revizijom istorije.

Prema njihovim rečima, patenti na koje se Moderna poziva daleko premašuju njen stvarni doprinos ovoj oblasti. U saopštenju kompanija se ističe da je Moderna ignorisala doprinose naučnika Fajzera i Bionteka razvoju tehnologije mRNA, kao i doprinose istraživača iz Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade.

Navode i da je Moderna tužbom prekršila obećanje da neće tužiti druge proizvođače vakcina protiv kovida-19 tokom pandemije, navodeći da pandemija još nije okončana.