Sin Osame bin Ladena opisao kakvo je detinjstvo imao pored oca teroriste: Uspon i pad porodice Bin Laden (VIDEO)

06.12.2022

08:18

0

Autor: N. Pavlović

Imperiju je osnovao Muahmed bin Laden, koji je imao više od pedesetoro dece, a posebno je zanimljiva priča Omara bin Ladena

Sin Osame bin Ladena opisao kakvo je detinjstvo imao pored oca teroriste: Uspon i pad porodice Bin Laden (VIDEO)
Omar Bin Laden - Copyright Profimedia

Deci nije lako da ispunjavaju očekivanja roditelja, a to je posebno blo teško Omaru bin Ladenu, sinu nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Osama je sina vaspitavao tako da da ga nasledi u njegovoj terorističkoj imperiji. Omar je bio podvrgnut prebijanju, morao je da nauči veštine preživljavanja u pustinji, a tvrdi i da je hemijsko oružje bilo testirano na njegovim kučićima.

Omar, četvrti Osamin sin, danas ima 41 godinu i oženjen je Britankom Džejn Feliks-Braun, koja se danas predstavlja kao Zaina bin Laden. Žive u Normandiji, gde planiraju da iznajmljuju apartmane za odmor.

Ipak, želeli bi da se presele u Veliku Britaniju, gde Zaina ima porodicu. Omar se prijavio za vizu, ali je već nekoliko puta odbijan.

Ovih dana boravio je u Kataru, gde je gledao utakmicu između Holandije i domaćina, a tom prilikom je za "Dejli mejl" opisao kako je izgledao njegovi pokušaj da uđe u Britaniju pre dve godine, kada je trajektom došao do Portsmuta.

- Kada sam stavio nogu na britansko tlo, odmah su me odveli u sobu za ispitivanje, gde sam proveo nekoliko sati. Ali, bili su ljubazni i puni poštovanja - rekao je.

Ulazak u zemlju mu nije odobren zbog problema sa dokumentacijom, tako da se sa suprugom vratio u Francusku.

U međuvremenu, bavi se slikanjem, a bračni par zarađuje od prodaje slika koje je Omar procenio na po 8.500 funti. Omiljeni motiv su mu planine, jer ga podsećaju na zavičaj.

Očeva gvozdena pesnica

Omar je rođen 1981. godine, a majka Nadžva je bila prva Osamina žena. Odrastao je u komforu, jer je porodica Bin Laden bila poznata po građevinskim firmama "Saudi Bin Laden Group"

Ipak, kaže da ga je često tukao otac, koji je već tada bio prekaljeni borac protiv Sovjeta u Avganistanu. Godine 1991, proterani su iz Saudijske Arabije, jer je Bin Laden kritikovao kraljevsku porodicu što je dopustila američkim trupama da se tamo stacioniraju, pa su se preselili u Sudan.

Tamo su prolazili kroz stroge treninge preživljavanja, a Osama ih je odvlačio u pustinju i primoravao ih da tamo borave i po četiri dana uz malo vode i hrane. Spavali su u rupama u zemlji. Bilo šta američko je bilo strogo zabranjeno, uključujući klima-uređaje ili pumpice za inhlaliranje, iako su Omar i njegova braća patili od astme.

Kada je imao 15 godina, Osama je Omara odabrao da mu se pridruži u Avganistanu u trenažnom kampu Al Kaide, u planinama Tora Bora.

Tamo je naučio da puca, a dve godine kasnije je saznao da se na njegovim kučićima testiralo hemijsko oružje. Štenci su tretirani gasom i umirali su u agoniji.

Profimedia
Osama bin Laden

Omar je sve više razmišljao o tome kako da pobegne od očevih ideja i nasilja koje ga je okruživalo, pogotovo posle bombaških napada na američku ambasadu 1998. godine. Kada je čuo da se sprema "nešto veliko", bio je još sigurniji da treba što pre da ode.

Kap koja je prelila čašu bilo je trenutak kada je Osama zatražio od svojih sinova da postanu bombaši samoubice.

- Moj otac je svoje neprijatelje mrzeo više nego što je voleo svoje sinove. Tada sam osetio da ću biti budala ako protraćim još jedan trenutak mog života - rekao je.

U aprilu 2001. napustio je Avganistan, samo pet meseci pre terorističkog napada na SAD, posle čega je Osama bin Laden postao najtraženiji čovek na planeti.

Kako je rekao, nikada više nije razgovarao sa ocem. Osama je ubijen u maju 2011. u Pakistanu.

Profimedia
Omar 2008. godine

Na pitanje zašto je baš njega izabrao za naslednika, Omar je rekao: Ne znam, možda sam bio pametniji, zato sam danas živ."

Upoznao je Zainu - koja se udavala šest puta i ima troje dece, a danas i praunuke - u Egiptu 2006. godine. Veoma brzo su se venčali. Pokušali su veštačkom oplodnjom da dobiju decu, ali nisu imali uspeha.

Osim toga, Omar je u jednom trenutku navodno počeo da čuje glas svog oca. Potražio je stručnu pomoć i dobio terapiju kako bi se lakše nosio sa bipolarnim poremećajem koji mu je dijagnostikovan. Uprkos svemu, Omar i Zaina danas srećno žive.

Profimedia
Omar sa suprugom Zainom

- Niko drugi nije odgovoran za njegove probleme osim njegovog oca. Omar istovremeno mrzi i voli Osamu. Voli ga jer je to njegov otac, ali mrzi ono što je učinio. Mislim da pati od posttraumatskog poremećaja od 11. septembra. Ono što je njegov otac učinio uništilo je Omarov život - rekla je Zaina u jednom intervjuu. 

Uspon i pad porodice Bin Laden

Porodica Bin Laden vuče svoje korene iz saudijske Džede, luke na Crvenom moru, gde je siromašni imigrant iz Jemena Muhamed bin Laden 1931. osnovao građevinsku kompaniju koja je kasnije postala najveća u tom kraljevstvu. Gradili su palate, renovirali džamije u Meki i Medini i širili se arapskim svetom. To je bio i život Osame bin Ladena, jednog od Muhamedovih sinova, koji je studirao poslovnu administraciju i stažirao u porodičnoj firmi pre nego što se okrenuo džihadu.

Profimedia
Napad 11. septembra

Inače, Muhamed je imao više od pedesetoro dece sa najmanje 20 žena. Poginuo je u avionskoj nesreći 1967, a tada je iza sebe ostavio 54 dece. Kao naslednik se nametnuo najstariji sin Salem, koji je u to vreme imao 21 godinu i živeo je u Londonu, gde je nosio farmerke i svirao gitaru i harmoniku. Pokazalo se da je harizmatični preduzetnik koji je voleo da putuje svetom, a kupio je nekretnine u Britaniji i SAD, uključujući i dom u blizini Diznilenda na Floridi.

Osamdesetih je posetio svog mlađeg polubrata Osamu u Pakistanu, koji je tada već bio pripadnik mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta. U to vreme, Osamino učešće u ratu nije bilo kontroverzno ni za saudijskog kralja ni za CIA. Međutim, 1988. Salem je poginuo u nesreći nadomak San Antonija. Imao je 42 godine.

Osama je u međuvremenu bio sve radikalniji, a nije voleo ni saudijsku kraljevsku porodicu jer je smatrao da nije dovoljno islamska i da je suviše bliska SAD.

Inovator i kao terorista

Zanimljivo je da je, uprkos terorističkim ambicijama, Osama razumeo globalizaciju i sve veću povezanost sveta. Čak i kao terorista je bio poznat po inovacijama jer je koristio satelitske telefone kako bi rukovodio ćelijama na nekoliko kontinenata, ali i faks-mašine i satelitsku TV.

Mnogi su govorili da je Salem umeo da Osamu dovede u red, ali posle njegove smrti Osamin ego je porastao. Smatrao je da on može da predvodi Bin Ladenove, ali nije pripadao užem krugu Muhamedove dece. Bio je jedino dete tinejdžerke kojom se Muhamed oženio i potom vrlo brzo rastao od nje pedesetih godina prošlog veka.

Muhamed je svu svoju decu ovlastio kao naslednike, ali Osama nije bio među starijima niti je bio najbolje povezan. Na kraju, jedan od Salemove rođene braće, Bakr, stao je na čelo familije.

Bakr je nekoliko godina živeo u SAD, gde je stekao diplomu građevinskog inženjera na Univerzitetu u Majamiju. Kada je preuzeo porodičnu firmu, saudijska vlada je proterala Osamu i ukinula mu državljanstvo, a Bakr ga je ostavio bez udela u firmi. Bakr je uspeo da očuva firmu i pristup unosnim građevinskim poslovima, iako su se saudijski vladari menjali.

Nakon 11. septembra, kralj Abdulah bin Abdulaziz je zaštitio Bin Ladenove, odbijajući da ih kazni zbog Osaminih nedela.

Svakako, među mnogobrojnom braćom i sestrama, Osama je imao i pristalica, ali su uglavnom svi nakon napada 2001. osudili njegove poteze jer im je naneo veliku štetu. Njegova smrt, deset godina kasnije, skinula im je veliki teret sa leđa jer ih nisu više povezivali sa terorizmom.

Kada je na čelo Saudijske Arabije došao Muhamed bin Salman, 2015. je od Bakra zatražio da postane partner u "Saudi Binladen Group", a predložio je i da kompanija postane javna kako bi se deonice našle na saudijskoj berzi.

Dana 11. septembra iste godine jedan od firminih kranova je pao u Meki, ubivši više od 100 ljudi. Ugovori sa vladom su privremeno suspendovani.

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File
Muhamed bin Salman

Salman je 2017. veliki broj saudijskih bogataša i preduzetnika zatočio u hotelu" Ric-Karlton" u Rijadu, pod izgovorom borbe protiv korupcije, a Bakr i njegova dva brata Saad i Saleh bili su među njima. Navodno, vlasti su zaplenile porodične kuće, privatne avione, luksuzne automobile, gotovinu i nakit od porodice Bin Laden.

Naredne godine je vlast uzela 36,2 odsto udela u porodičnoj firmi Bin Ladenovih. Potom je usledila pandemija, a samim tim i ekonomski problemi i otpuštanja. Unajmljena je investiciona banka "Houlihan Lokey" koja je trebalo da restrukturira dug od 15 milijardi dolara.

Povremeno se porodica Bin Laden i dalje pominje u arapskim medijima, ali uglavnom u finansijskom smislu. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike