Почетна > Свет
Свет

Глобални капацитети обновљиве енергије дупло већи за пет година

Глобални капацитети обновљиве енергије требало би да се удвоструче у наредних пет година, због бриге за енергетску безбедност после руске инвазије на Украјину, објавила је данас Међународна агенција за енергију (ИЕА).
Фото: Freepik/jcomp

У годишњем извештају о изгледима обновљивих извора енергије, ИЕА је навела да се очекује да це капацитети широм света порасти за 2.400 гигавата (GW), што је једнако данашњем укупном енергетском капацитету Кине на 5.640 GW до 2027, преноси Ројтерс.

То повећање је за 30 посто веће од прогнозе пре годину дана.

Високе цене гаса и струје због глобалне енергетске кризе ове године, учиниле су технологије обновљивих извора енергије (ОИЕ) привлачнијима.

Расту обновљивих извора енергије такође доприносе САД, Кина и Индија које спроводе политике и тржишне реформе како би подстакле бржу примену ОИЕ него што су раније планирале.

Обновљиви извори енергије су се и до сада брзо ширили, али глобална енергетска криза их је гурнула у изванредну нову фазу још бржег раста јер земље настоје да максимизирају своју енергетску сигурност, каже извршни директор ИЕА Фатих Бирол.

Додаје да је свет спреман да у идућих пет година повећа производњу обновљиве енергије у обиму у којем је то чинио у претходних 20 година.

У извештају се наводи да це обновљива енергија чинити преко 90 посто глобалног повећања електричне енергије у наредних пет година, престижући угаљ, и да ће постати највећи извор производње струје до почетка 2025. године.

ЕУ потрошила 15,2 милијарде евра у 2021. на увоз производа зелене енергије

Преузмите андроид апликацију.