');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

OSVETA UKRAJINE? Novi napad dronom na RUSKO TLO, gori rezervoar za naftu na aerodromu (VIDEO)

Rezervoar za skladištenje nafte zapalio se u napadu dronom na aerodrom u ruskoj oblasti Кursk, rekao je lokalni guverner.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
napad na bazu u rusiji Foto: twitter/Tendar / screenshot
napad na bazu u rusiji

- Žrtava nije bilo. Požar je lokalizovan. Sve hitne službe su na terenu - rekao je za Telegram Roman Starovoj, guverner regiona.

Blic preporučuje

Istraživač u novinskoj kući Bellingcat objavio je snimak na kojem se vidi dim koji se diže iz Кurska.

Serija napada na vazdušne baze

Podsetimo, juče je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su dve ruske avio-baze u centru zemlje gađane ukrajinskim dronovima, u kojima su tri osobe poginule.

- Režim u Кijevu je u ponedeljak ujutru pokušao da izvede vazdušne udare pomoću dronova sovjetske proizvodnje na vazdušne baze Djagiljevo u blizini Rjazanja i Engels u okolini Saratova - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo optužuje ukrajinske snage da žele da "eliminišu dalekometne ruske avione" koji se koriste za napade na energetsku infrastrukturu, kojih je na ukrajinskoj teritoriji bilo mnogo poslednjih nedelja.

Da je ruski PVO sistem oborio ove „reaktivne bespilotne letelice“, njihovi ostaci bi pali na teritoriju napadnutih vazdušnih baza i izazvali eksplozije koje bi „lakše“ oštetile avione, navodi se u saopštenju.

Tri vojnika teško ranjena

U tim napadima su tri ruska vojnika "teško ranjena", a četvorica su, prema istom izvoru, primljena u bolnicu.

Uprkos ovim napadima, u ponedeljak oko 13 časova po srednjeevropskom vremenu izveden je „masovni vazdušni udar visokopreciznim oružjem“ na ukrajinske vojne objekte i energetsku infrastrukturu povezane sa ukrajinskom vojskom, navodi se u saopštenju i dodaje da je pogođeno ukupno 17 ciljeva.

Nekoliko ruskih medija javilo je tokom dana, pozivajući se na lokalne lidere, da su dve vazdušne baze u centru Rusije, od kojih je jedna namenjena strateškoj avijaciji i koristi se za napade na Ukrajinu, u ponedeljak potresle eksplozije.

Baze duboko u Rusiji

Na društvenim mrežama su odmah počele spekulacije da bi iza eksplozija mogla da stoji Ukrajina, iako su te dve baze stotinama kilometara udaljene od ukrajinske granice.

Vladimir Putin je obavešten o ovim incidentima, rekao je kratko portparol Кremlja Dmitrij Peskov.

„Predsednik redovno dobija informacije od nadležnih službi o svemu što se dešava“, rekao je on novinarima, ne precizirajući.

Кijev do sada nije preuzeo odgovornost ni za jednu od eksplozija.

(Index.hr)