Stvarno zadnje vreme došlo: U Beču počeli da naplaćuju vožnju liftom u stambenim zgradama

06.12.2022

07:30 >> 07:41

0

U mnogim starim zgradama, a u Beču ih ima mnogo, postoje stari liftovi sa kasicama, koje su bile stavljene van upotrebe

Stvarno zadnje vreme došlo: U Beču počeli da naplaćuju vožnju liftom u stambenim zgradama
ilustracija - Copyright Profimedia

Poskupljenje energenata u Austriji značajno je povećalo cene i za održavanje zgrada, i tako vratilo neke stvari koje su bile davna prošlost.

Tako je u nekim zgradama u Beču vraćena naplata vožnje liftom. U jednoj stambenoj zgradi u trećem bečkom okrugu svi koji žele da se voze liftom moraju da ubace 20 centi u kasicu, a ko to ne uradi, moraće pešice.

Stanari su dobili ključ kojim mogu da otvore lift, a gosti moraju da plaćaju vožnju. Međutim, plaćanje je moguće samo u prizemlju, pa je spuštanje liftom moguće samo uz ključ. Što se ključa tiče, ni on nije besplatan već stanare košta 15 do 20 evra mesečno.

U mnogim starim zgradama, a u Beču ih ima mnogo, postoje stari liftovi sa kasicama, koje su bile stavljene van upotrebe, a sada ponovo dobijaju na značaju. 

Gasi se osvetljenje, ukida topla voda

Pixabay
 

 

Inače, u celoj Austriji na snazi su mere smanjenja potrošnje električne enrgije. Tako će osvetljenje objekata kao što su crkve ili gradske institucije biti ukinito ili smanjeno.

 Ukida se i topla voda u gradskoj većnici.

Ministarstvo energetike Austrije građanima savetuje kako da u narednom periodu, zbog moguće nestašice gasa, štede struju i gas.

Tako preporučuju građanima da se kraće tuširaju, kako bi trošili što manje tople vode, i da koriste hladnu vodi za pranje ruku, zuba ili sudova.

Na sajtu Ministarstva može se pročitati i savet građanima da za piće koriste hladnu umesto tople vode.

Pored toga, savetuje se građanima da sastružu ostatke sa sudova umesto da ih potapaju u toplu vodu.

I kod brijanja i tuširanja savetuje se građanima da ne puštaju toplu vodu da teče, već da je koriste racionalno, odnosno, isključuju dok se sapunjaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike