Biznis Vesti
Azijska tržišta: Blagi PAD indeksa

Azijska tržišta: Blagi PAD indeksa

Na azijskim su berzama cene deonica u utorak pale, kao i na Wall Streetu dan pre, no blago jer podršku tržištima pružaju vesti o popuštanju restriktivnih covid mera u Kini. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer dosegnuo najviši nivo u tri meseca.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Južna Koreja, posao, berza Foto: Tanjug/AP
Južna Koreja, posao, berza

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,3 posto.

Blic preporučuje

Podršku tržištima pružaju vesti o blagom popuštanju restriktivnih covid mera u Kini, što bi postupno moglo ubrzati rast druge po veličini svetske ekonomije.

No, ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, a Nasdaq indeks 1,9 posto jer je splasnuo entuzijazam po pitanju kamatnih stopa.

Tržište je poslednjih nedelja raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka centralna banka već od decembra usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Foto: Tanjug/AP

Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga meseca povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali.

U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.

Juče objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišem nivou od početka 2008. godine.

Pitanje je, takođe, može li američka ekonomija iduće godine izbeći recesiju, s obzirom na Fedovo agresivno povećanje kamata u ovoj godini.

(See Biz)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.