');
Najnovije vesti
Vesti Društvo
KO I ZAŠTO DANAS DOBROVOLJNO IDE U VOJSKU? Nikola (22) iz Jakova nam je otkrio najčeće razloge: "Imaš krov nad glavom, hranu, dobiješ platu i puno prijatelja!"

KO I ZAŠTO DANAS DOBROVOLJNO IDE U VOJSKU? Nikola (22) iz Jakova nam je otkrio najčeće razloge: "Imaš krov nad glavom, hranu, dobiješ platu i puno prijatelja!"

U Srbiji je ponovo aktuelizovana tema vraćanja obaveznog služenja vojnog roka na šta, prema brojnim istraživanjima, nešto više od polovine ispitanika na anketama gleda blagonaklono i smatra da je to potrebno. S druge strane, ima i mladih koji se sada odlučuje na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Dobrovoljno služenje vojnog roka Foto: Mod / Ringier
Dobrovoljno služenje vojnog roka

Jedan od njih je razvodnik Nikola Martinović (22) iz Jakova koji se u junu prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka, osnovnu obuku završio je u Somboru, pa specijalističku obuku u Požarevcu a zatim je došao u komandni bataljon na Topčideru.

Blic preporučuje

Nikola kaže za „Blic“ da mu se vojska oduvek dopadala, da ga je ka njoj vukao patriotizam, ljubav prema Srbiji ali i porodična tradicija jer su mu svi stariji muškarci iz familije služili vojsku.

- Završio sam srednju tehničku školu i radio sam kao viljuškarista ali sam imao planove da odslužim vojni rok. Raspitivao sam se kako to ide i kada sam video da su uslovi sjajni nije bilo razloga da ne odem odmah - priča nam Nikola.

Dobrovoljno služenje vojnog roka
Foto: Mod / Ringier
Dobrovoljno služenje vojnog roka

Kaže da je vojska prevazišla sva njegova očekivanja jer je slušao razne priče od starijih koji su se mahom žalili na uslove života u kasarnama.

- Sada to definitivno nije tako. Sve je uredno, čisto, hrana je dobra, obuka je ozbiljna i naporna ali i zanimljiva pa se sve prevaziđe. Upoznao sam puno drugara iz raznih krajeva Srbije i svi oni imaju neku svoju priču i razloge zašto su se odlučili da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka. Za mnoge je priznajem primamljivo to što ti imaš krov nad glavom, hranu i sve druge uslove a još za to primaš i platu od oko 38.000 dinara. Još bolja stvar je što su nama koji odslužimo vojni rok praktično otvorena vrata za posao u vojsci tako da planiram da postanem profesionalni vojnik sa otprilike duplo većom platom nego sada – priznaje nam Nikola.

On je konkurisao za posao u odeljenju veze u kasarni „Major Milan Tepić“ koja pripada beogradskoj brigadi, a nada se da će, ukoliko se pokaže kao dobar vojnik, biti poslat i na kurs za podoficire te da će steći čin vodnika.

- Možda zvuči izlizano ali bih svakome preporučio da se prijavi na dobrovoljno služenje vojnog roka kada već nema obaveznog. Stekneš puno drugara, vidiš i čuješ kako ljudi žive širom Srbije, shvatiš koliko su neki tvoji problemi mali naspram nečijih drugih, naučiš puno, obučiš se i još za sve to primaš platu koja uz sve što vojska pruža i nije baš mala. Povrh svega ovo je i jedan od načina da pokažeš svoj patrotizam i ljubav prema Srbiji a možeš i da se zaposliš kasnije u vojsci ako hoćeš. Malo je takvih prilika i treba ih iskoristiti – smatra naš sagovornik.

Podsetimo, u Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, a od tada u vojsku idu oni koji žele na dobrovoljno služenje.

Ministarstvo odbrane nedavno je i objavilo poziv sve zainteresovane mladiće i devojke rođene između 1. januara 1992. i 31. decembra 2003. godine da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem. Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane - nekadašnjim vojnim odsecima.

U konkurus za buduće vojnike ističe se da mesečna naknada iznosi oko 38.000 dinara kao i da postoji mogućnost da, posle odsluženog vojnog roka, odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije. Detaljne informacije u vezi sa uslovima i postupkom prijavljivanja za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije zainteresovani kandidati mogu da dobiju u centrima Ministarstva odbrane u svojim opštinama i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

Vojska Srbije
Foto: Oliver Bunić / Ringier
Vojska Srbije

Vučević: Obavezni vojni rok biće na raspravi

Ministar odbrane Miloš Vučević je pozvao mlade da iskoriste priliku i odazovu se dobrovoljnom služenju vojnog roka a najavio je i da će biti stručne rasprave o vraćanju obaveznog vojnog roka ističući da je on za to da se vrati, a da će se videti da li će biti tri nedelje ili tri meseca.

- Vraćanje vojnog roka ima za cilj da se naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni. Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujemo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kada je to u najtežim momentima najpotrebnije – istakao je Vučević u izjavi za „Blic“.

Smatra da bi vojnu obuku morali da prođu svi punoletni mladići do 30 godina pa i one starije generacije koje su zagazile u četvrtu deceniju a koje nisu služile vojsku. Ipak, kaže, za njih bi trebalo da bude uveden kraći period obuke od tri nedelje.

- Čeka nas stručna rasprava oko vraćanja vojnog roka. Ja sam kao otac dva sina za vraćanje vojnog roka. I sam sam bio na Kosovu deset i po, 11 meseci. Ali mislim da treba da vratimo vojni rok, da l je to tri nedelje ili tri meseca, ili neki drugi period, apsolutno da - rekao je i naglasio da se pozitivan stav zasniva na objektivnoj analizi.