Poznato je da su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima često davali beli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji. Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. Ali, i pored svih lekovitih svojstava ove grupe ljudi ne bi smele da ga konzumiraju:
Pacijenti pred operaciju Ukoliko ćete u skorije vreme biti podrvgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate beli luk najmanje dve nedelje pre jer bi se produžilo krvarenje.
Osobe sa niskim pritiskom Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi naneti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.
Ljudi koji imaju problema sa jetrom Iako beli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprečavanju virusa hepatitisa. Naime, neki spojevi belog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Na taj način utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine.
Osobe koje boluju od očnih bolesti Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, takođe, treba da izbegavaju beli luk. Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje belog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.
Komentari 17
Pogledaj komentare