');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Koštaće kao suvo zlato: Građani BiH više neće jesti najjeftinija jaja u regiji

Konzumna jaja u BiH uskoro će poskupeti, a razlog toga je usklađivanje cena shodno poskupljenjima energenata i sirovina, potvrđeno je iz Koordinacionog odbora peradara-živinara Bosne i Hercegovine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Uskršnja jaja na pijaci u Novom sadu Foto: Robert Getel / RAS Srbija
Uskršnja jaja na pijaci u Novom sadu

Građani BiH već neko vreme jedu najjeftinija jaja u regiji. Razlog tome je što nije došlo do usklađivanja cena u prvom delu 2022. godine, ali ta mera je neophodna kako bi se zaštitio ovaj sektor proizvodnje, prenosi Srpskainfo.

Kako je kazao direktor kompanije Agreks i predsednik Koordinacionog odbora peradara-živinara BiH Predrag Miličić, radi se o usklađivanju cena.

Pročitajte još

– Ovo je logična posledica jer proizvođači konzumnih jaja u prvom delu godine su radili sa gubicima zbog rasta cena sirovina. Tržište nije bilo spremno za prihvatanje povećanja cena i sada radimo usklađivanje – kazao je Miličić.

Dodao je da građani BiH kupuju najjeftinija jaja u regiji te da je cena jajeta u okruženju mnogo veća, ali i da je sve to uzrokovano povećanjom cene sirovine, stočne hrane, ali i struje za 22 odsto, piše Klix.

– Proizvođači su naterani da povećavaju cenu kako bi održali proizvodnju – dodao je sagovornik.

Na kraju je kazao da za sada ne bi trebalo doći do povećanja cene pilećeg mesa jer je bilo pomeranja cene tokom godine, ali da nije siguran da će tako i ostati.