Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најчешћи разлози кућних пожара

Најбезазленије радње које су део наше свакодневице, непажњом могу бити узрок пожара.
Фото: Pixabay/fish96

Ево кратког објашњења неких од најчешћих узрока пожара у кућама.

Најчешћи или занемарени узроци пожара у кућама. Oвo су неки од узрока пожара у кућама.

У опадајућем редоследу, они су:
  • Кување (49% кућних пожара)
  • Опрема за грејање (14%)
  • Опрема за дистрибуцију електричне енергије и осветљење (9%)
  • Намерно (7%)

Иако ове категорије не изненађују, у оквиру сваке од њих постоје специфичнији начини на које настају пожари, али који се најчешће занемарују или игноришу.

Ево неколико примера:

Неодговорно кување

Један од разлога зашто се пожари у кухињи дешавају тако редовно је тај што многи људи не схватају да није потребно много да се деси пожар. Истраживачи су открили да је огромну већину изазвало кување без надзора, запаљиве материје постављене преблизу опреме за кување или опрема која је случајно укључена или није искључена.

Потребна је само секунда да се храна запали, али имате временски оквир од  само 30 до 45 секунди пре него што вам пожар измакне контроли. Дакле, морате бити у кухињи и гледати кување све време.

Продужни каблови и разводници

Немају сви дистрибутери исту функцију или капацитет. Каблови или утикачи били укључени у само 1% кућних пожара између 2015. и 2019. Лоша вест је да су они изазвали 7% смртних случајева. Главни кривац? Прекомерна или погрешна употреба продужних каблова. У многим ситуацијама је случај да је уређај који греје или хлади (нпр. фрижидер, грејач, клима уређај, тостер, итд.) повезан на продужне каблове или разводнике, али не директно на зидну утичницу.

Литијум-јонске батерије

Иако конкретни подаци о литијум-јонским батеријама нису нигде објављени. Стручњаци за кућне пожаре кажу да оне изазивају пожаре у све већем броју последњих година. То је зато што ако је литијум-јонска батерија која напаја електрични бицикл и електрични скутер неисправна, може се прегрејати, узрокујући хемијску реакцију и потенцијални пожар. Да се ​​то не би догодило, препорука је да  се користите само пуњачи батерија које сте добили уз бицикл или скутер (или заменски од компаније) уместо генеричког који сте пронашли на интернету или на пијаци. Такође, пуните га само препоручено време, ово није случај када је боље оставити уређаје да се пуне дуже. И док је примамљиво оставити га да се пуни преко ноћи,  то није добра идеја, јер би могло да доведе до прегревања батерије. На крају, ако је могуће, пуните електричне скутере и бицикле на отвореном.

Грејалице и пећи за грејање

Неке пећи захтевају гориво, као што је керозин, који се запали или експлодира када се не прати правилно. Увек пратите упутства на било ком грејном уређају који користите. Пре употребе проверите да ли је у добром стању. Електрични уређаји узрокују и пожаре, посебно ако електрични каблови у грејачу буду погрешни. Никада не остављајте кварцне пећи и електричне радијаторе укључене када нисте код куће.

Tempirane bombe koje držimo u kupatilu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке