Koalicija Bojka Borisova dobila mandat za formiranje vlade Bugarske 1foto EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Bugarski predsednik Rumen Radev dodelio je danas mandat za formiranje vlade koaliciji desnog centra koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, kao najjačoj političkoj opciji u parlamentu.

Koalicija stranke GERB Bojka Borisova i Saveza demokratskih snaga (SDS) prethodno je za premijera predložila 51-godišnjeg neurohirurga Nikolaja Gabrovskog, kao nestranačkog kandidata.

Gabrovski je rekao da će njegova vlada biti „dalje od političkih razgovora i konfrontacije, a bliže profesionalizmu“ i da će biti u stanju da se nosi sa krizama sa kojima se zemlja suočava.

Mandatar ima rok od sedam dana da predloži članove vlade, koja potom mora da dobije podršku većine članova parlamenta.

Koalicija GERB-SDS nema velike šanse da formira vladu jer joj nedostaju saveznici za većinu u parlamentu.

Na parlamentarnim izborima 2. oktobra, koalicija GERB-SDS osvojila je najviše glasova, ali ima svega 67 od 240 poslanika u parlamentu.

Koalicija je za premijera predložila Gabrovskog, a ne Borisova, koji je bio na čelu tri vlade od 2009. i 2021. godine. Ugled Borisova je ukaljan tvrdnjama kojima je dovođen u vezu sa korupcijom i oligarsima i optužbama da je gušio medijske slobode, koje su bile praćene protestima.

Analitičari navode da izbor nestranačkog kandidata za mandatara predstavlja pokušaj stranke Borisova da pokaže fleksibilnost i spremnost za dijalog sa potencijalnim partnerima za formiranje vlade.

Ako koalicija GERB-SDS ne uspe da formira vladu, Radev mora da dodeli mandat drugoj najvećoj političkoj opciji u parlamentu, a potom, ako ona ne obezbedi većinu, i trećoj.

Analitičari navode da je zbog oštre podele među parlamentarnim strankama izuzetno teško formirati održivu koaliciju, i ne isključuju mogućnost novih izbora, petih u poslednje dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari