05. decembar  2022. 13.10  →  17.41 | Izvor: Tanjug, RTV(Olja Popović)

Prvi put u Srbiji: Pokrajina pomaže kupovinu kuća čije će vlasnice biti žene

NOVI SAD -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za dodelu bespovratnih sredstava porodicama sa teritorije Vojvodine za kupovinu nekretnine, a cilj je unapređenje položaja žena, jer će nekretnine biti uknjižene na njih.

video icon

Predsednik Pokrajinske vlade kaže da je ovo najjača demografska mera do sada namenjena ženama.

Porodice dobijaju do milion i 200.000 dinara. Cilj je da se obezbedi nova nekretnina ili proširi prostor.

mirović

Pravo da konkurišu imali su bračni, vanbračni parovi i samohrane majke, a Pokrajinska vlada izdvojila je 40.800.000 dinara iz budžeta za ovu meru.

Nekretnine će biti uknjižene na žene. Ovo je prvi ovakav konkurs u Srbiji. Do sada se u katastar upisivala nekretnina pola na muža, a pola na ženu. Ovaj konkurs uvršten je u plan i za sledeću godinu. Stiglo je 110 prijava i kako bismo sve ispoštovali, ponavljamo podsticaj i sledeće godine. Za nas je pitanje demografije i unapređenje položaja žena najvažnije, poručuje Mirović.

On kaže da će biti izdvojeno 400 miliona dinara za dogradnju objekata koje koriste porodice sa troje i četvoro dece.

"Mladim parovima pomažemo koliko možemo. To je najvažnije društveno pitanje. Verujem da ćemo tako zaustaviti negativne demografske trendove i ojačati naše društvo", poručuje pokrajinski premijer.

Mirović najvaljuje da će naredne godine nezaposlenim majkama sa troje ili četvoro dece povećati iznos mesečne pomoći na 22.500 dinara.

Njih je u Vojvodini 1.400.