Linkovi

Vučić ipak ide u Tiranu, sa Lajčakom razgovarao o Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u utorak ipak otići u Tiranu na Samit EU - Zapadni Balkan. On je pre nekoliko dana rekao da neće ići na taj samit, pošto je kosovski premijer Aljbin Kurti u vladu postavio Nenada Rašića, a Vučić je reakciju EU na taj potez ocenio kao "sramnu".

"Nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao sigurno bi bilo velike štete za Srbiju. Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća šteta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo“, rekao je Vučić na vojnom poligonu u Nikincima posle prikaza mogućnosti novog naoružanja i vojne opreme, javlja FoNet.

Vučić je najavio da će odluku o učešću na samitu doneti posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, sa kojim se sastao u ponedeljak pre podne.

"Sa Miroslavom Lajčakom razmotrio sam poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine. Naglasio sam neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana", napisao je predsednik Srbije na Instagramu.

Beograd i Priština nedavno su u Briselu postigli dogovor o pitanju registarskih tablica, koje je proteklih godinu dana izazivalo tenzije na severu Kosova. Srpski predstavnici se, međutim, još nisu vratili u kosovske institucije.

Zvaničnik EU: Samit potvrda evropske perspektive Zapadnog Balkana

Samit EU - Zapadni Balkan biće prvi samit koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i to je prilika da se potvrdi važnost strateškog partnerstva EU i regiona sa jasnom evropskom perspektivom, naveli su zvaničnici EU na brifingu za novinare, prenosi FoNet.

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. Tema će biti i negativni efekti ukrajinske krize na energetiku i sigurnost hrane na Zapadnom Balkanu.

Na brifingu je najavljeno da će u Tirani biti potpisana i deklaracija između operatora EU i zemalja regiona o smanjenju troškova rominga, koje bi trebalo da stupi na snagu 1.oktobra 2023. godine, dok bi se do proleća nastavili razgovori o daljem smanjenju tarifa rominga za period od 2023. do 2027. godine.

Deklaracija naglašava važnosti usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i sankcijama prema Rusiji.

Važno je naglasiti da većina partnera na Zapadnom Balkanu dnevno pokazuju svoju posvećenost tome, dok tekst ohrabruje one koji to još nisu učinili, da se pridruže, rečeno je na brifingu.

XS
SM
MD
LG