Danas zaseda Skupština, na dnevnom redu Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu i još 34 tačke

05.12.2022

06:15

0

Autor: 24sedam

Ovo je treća sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije u 2022. godini

Danas zaseda Skupština, na dnevnom redu Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu i još 34 tačke
Skupština Srbije - Copyright RTS printscreen

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sazvao je Treću sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Srbije u ovoj godini, za danas od 11.10 sati.

Predlog Zakona o budžetu za 2023. godinu, o kojem će danas poslanici da raspravljaju, našao se juče na dnevnom redu skupštinskog odbora za finansije. Prema predlogu, ukupni prihodi republičke kase sledeće godine iznosiće 1.843,4 milijardi dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više nego ove godine. 

Za ovu sednicu na dnevnom redu je ukupno 35 tačaka, a prva je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu, sa Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2023. godinu, Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2023. godinu i Predlogom odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Nacionalne službe za zapošljavanje za 2023. godinu, koji je podnela Vlada.

Na dnevnom redu su i:

Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2022. godinu, zatim Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2022. godinu, pa Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koji je podnela Vlada.

TANJUG/ Sava Radovanović
ministar na Odboru za finansije predstavio budžet za 2023.

 

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2021. godinu, Predlogu zakona o izmenama i dopuni Carinskog zakona, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Jedna od tačaka dnevnog reda biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Kao 17. tačka dnevnog reda je Predlog zakona o izmeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, sledi Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod NLB Komercijalne banke AD Beograd za potrebe finansiranja Projekta izgradnje državnog puta IB reda, deonica brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd - Niš (petlja „Požarevac“) - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac (Dunavska magistrala), koji je podnela Vlada, potom Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Španije u oblasti infrastrukturnih projekata, te Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva. 

Pred poslanicima će se naći i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći EU u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III).

Raspravljaće se i o Predlogu odluke o razrešenju funkcije predsednika Osnovnog suda u Bečeju, Predlogu odluke o izboru predsednika suda, Predlogu odluke o izboru predsednika sudova, Predlogu odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, Predlogu odluke o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije, Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, kao i Predlogu odluke o izmenama Odluke o sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike