05. decembar  2022. 06.14  →  17.05 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se širom Ukrajine; Moskva: Ruske snage oborile dva ukrajinska aviona

MOSKVA, KIJEV -

Rat u Ukrajini – 285. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se širom zemlje. Ukrajinske snage tvrde da su oborile ruski helikopter Ka-52. 

Moskva navodi da je u Donjeckoj oblasti oboren ukrajinski Su-25. Kijev je saopštio da su tokom noći raketirani gradovi Krivi Rog i Nikopoljski okrug u Dnjepropetrovskoj oblasti. SAD navode da traže načine da Rusiju proglase "zemljom sponzorom terorizma".

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, objavilo je na Telegramu ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Sirene su se oglasile i u Kijevu, a vazdušna opasnost oglašena je i na zapadu zemlje, gde se prvobitno sirene nisu oglašavale, preneo je Ukrinform. Vazdušna opasnost nije proglašena jedino na Krimu.

ukrajinska, kriza, rat, sukob, rusa, i, ukrajinaca, borbe, 1

17.05 - Jedan civil poginuo, jedan ranjen u granatiranju Donjecka

Jedan civil je ubijen, a jedan je ranjen prilikom ukrajinskog granatiranja Donjecka, napisao je danas na svom nalogu na mreži Telegram gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

15.45 - Putin za volanom automobila prešao Krimski most, otvoren posle eksplozije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je za volanom automobila prešao danas Krimski most, čija je desna traka danas otvorena za saobraćaj posle eksplozije u oktobru za koju je Moskva okrivila ukrajinske službe.

15.17 - Abazović i Zelenski potpisali deklaraciju o evroperspektivi Ukrajine

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas zajedničku deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

14.45 - Najmanje dve osobe poginule u raketnom napadu na Zaporožje

Najmanje dve osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na stambene objekte u regionu Zaporožje, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

13.58 - Ruski mediji izveštavaju o eksplozijama u dve ruske vojne baze

U dve ruske vojne baze u centralnoj Rusiji danas su se dogodile eksplozije, javili su ruski mediji.

13.36 - Ukrajinski general: Nova pretnja, stižu bataljoni bolje obučenih ruskih vojnika

Mobilizacija u Rusiji povećala je vojnu pretnju u Ukrajini, jer sada imaju bolje obučene vojnike koji stižu na front, saopštio je danas komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

11.53 - Rusi oborili avione Su-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga

Borbeni avioni ruskih vazdušnih snaga oborili su proteklog dana avion Suhoj-25 i MiG-29 ukrajinskih snaga, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

09.30 - Kina nastavlja "uzajamno korisnu" energetsku sradnju s Rusijom

Peking će nastaviti energetsku saradnju s Rusijom na bazi uzajamnog poštovanja i obostrane koristi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

07.19 - Ukrajina: Rusi raketirali Zaporožje i Krivi Rog, jedna osoba poginula, tri povređene

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko.

06.58 - Stupio na snagu embargo EU na rusku naftu koja stiže morskim putem

U ponoć je stupio na snagu embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, a od danas važi i ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara, koje su usvojile EU, G7 i Australija.

Srodne vesti