Putnici u EU će uskoro moći da koriste mobilne telefone u avionima

Putnici u avio-saobraćaju u Evropskoj uniji uskoro bi mogli da koriste mobilne telefone tokom leta, preneo je BBC.
Putnici u EU će uskoro moći da koriste mobilne telefone u avionima
Foto: Pixabay
Evropska komisija je odlučila da avio-kompanije mogu da pruže 5G tehnologiju u avionima, uz sporiji prenos podataka. 
Ovo bi moglo da znači da putnici više neće morati da uključuju "režim letenja" na telefonima, iako još nije poznato na koji način će se implementirati odluka EK.
Krajnji rok za članice EU da učine 5G frekvencijske opsege dostupnim za avione je 30. jun 2023. To će značiti da će ljudi moći da koriste njihove telefone usred leta - da obavljaju pozive i da koriste aplikacije za strimovanje muzike i videa.
 
Izvršni direktor Britanskog tela za bezbednost u vazdušnom saobraćaju Daj Vitingem rekao je za BBC da je režim letenja bio važan zbog nedovoljno znanja o tome kako mobilni telefoni utiču na avion.
 
"Postojala je bojazan da bi signali mogli da se mešaju sa automatskim sistemima za kontrolu leta. Ono što je utvrđeno je da je rizik od mešanja veoma mali. Preporuka je uvek bila da, kada uđete u avion, mobilni uređaji treba da budu u režimu letenja", podsetio je Vitingem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.