"Nestali u akciji": Pronađeni američki bombarderi

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagona otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more pre 80 ​​godina.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2022.

13:40

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Avioni, koje su koristile američke i britanske vazdušne snage tokom Drugog svetskog rata, srušili su se u more između Italije i Hrvatske, navodi Popular Mechanics, verovatno pretrpevši štetu u sukobu.

Nagađa se da su bombarderi možda pripadali 15. vazduhoplovnim snagama, sa sedištem u Fogi, u Italiji, koje su obavljale misije bombardovanja širom južne Evrope.

Pronalaženje aviona pomoći će da se konačno otkriju okolnosti nestanka 23 pilota koji se skoro 80 ​​godina vode kao "nestali u akciji". Zanimljivo je da je bombardere tokom dvonedeljne misije u avgustu pronašao tim ljudi u kojem su bili hrvatski arheolozi, naučnici, ronioci i vojno osoblje koje je pomoglo u potrazi.

Takođe, u akciji potrage korišćeno je i AUV, odnosno autonomno podvodno vozilo. Reč je o robotima u vidu torpeda koji su, kako se piše, sonarom pročešljali dno Jadranskog mora u potrazi za mogućim olupinama aviona, sličan uređaj korišćen je 2014. godine prilikom traženja nestalog leta 370 Malaisia Airlinesa. Nakon što je AUV otkrio mogući trag bombaša, potragu su preuzeli ronioci koji su na kraju potvrdili postojanje olupine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: