Organizacija za ljudska prava tvrdi da Kina ima policijske stanice i u Srbiji, MUP negira

MUP nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem navodnom postojanju izveštavaju mediji i naglašava da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.
Organizacija za ljudska prava tvrdi da Kina ima policijske stanice i u Srbiji, MUP negira
Foto: Pixabay (ilustracija)
U saopštenju se navodi da je, po osnovu Memoranduma o razumevanju između MUP Srbije i Ministarstva javne bezbednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, koji je potpisan 19. maja 2019, šest kineskih policijskih službenika bilo prisutno u zajedničkim patrolama svega mesec dana, od 17. septembra do 16. oktobra 2019.
Šest kineskih policajaca su 2019. godine bili deo zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, naveo je MUP i dodao da, po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.
Navodi se da je, shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.
 
CNN je objavio da je Kina, koristeći bilateralne bezbednosne dogovore sa državama u Africi i Evropi, među kojima je i Srbija, uspostavila više od 100 prekomorskih policijskih stanica širom sveta. 
 
Navodi se da tako mogu da nadgledaju, zastrašuju i u nekim slučajevima vraćaju kineske državljane koji žive u egzilu.
 
Španska nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Sejfgard difenders" saopštila je da je pronašla dokaze da u inostranstvu postoji 48 dodatnih policijskih stanica, kojima upravlja Kina, nakon što je prethodno u septembru otkrila postojanje 54 takve stanice.
 
Organizacija ispituje razmere mreže i ulogu koju igraju zajedničke policijske inicijative Kine i nekih evropskih država, među kojima su Italija, Hrvatska, Srbija i Rumunija, u formiranju kineskih prekomorskih stanica.
 
"Sejfgard difenders", koji ispituje zvanične kineske dokumente otvorenog koda u potrazi za dokazima o navodnim kršenjima ljudskih prava, saopštio je da je identifikovao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbednosti koje su aktivne u najmanje 53 države.
 
Policijske stanice organizovane su tako da pokrivaju sva četiri kraja sveta i sa navodnom ulogom da pružaju pomoć kineskim iseljenicima u ostvarivanju njihovih potreba u inostranstvu.
 
Peking je negirao da upravlja neprijavljenim policijskim snagama van svoje teritorije, a njegovo Ministarstvo spoljnih poslova je u novembru izjavilo da se nada da će relevantne strane prestati da preuveličavaju stvari sa ciljem stvaranja tenzija.
 
Kina tvrdi da su formirane institucije kao administrativni čvorovi sa ciljem da pomognu kineskim iseljenicima da obnove svoje vozačke dozvole i zadovolje slične potrebe.
  • Mile rent-a mozak

    04.12.2022 22:11
    Čim sam pročitao tekst, otišao sam do Deki Lija da proverim. U celosti prenosim i pitanje i njegov odgovor (iz njegove robne kuće) :
    Pitanje : " Ima li kineske tajne policije?"
    Odgovor: " Nema. Dođe sutra".
    Nisam hteo da mračim, pa da ga pitam gde je kinesko groblje?
  • @Papani

    04.12.2022 19:04
    Nisam bot naprotiv, mislim da treba da se bavimo mnogo gorim stvarima koje postoje u Srbiji a to nepostovanje prava gradjana, tolerancija nasilja kao i njeno podstrekavanje od strane vlasti, slabe institucije korupcija i jos mnogo toga, dok s eto ne resi imacemo paralelnu drzavu u drzavi a to sta ce neka defense human right watch spijunaza da truća za to me bas ..
  • @FSDGE

    04.12.2022 18:51
    Spektakularno nebitan
    "...Bolje da direktora tajne policije biraju Rusi nego Ameri ciji je jedini cilj da nas uniste."

    Saberi se, derane, prosečan Amer kad mu kažeš da si iz Srbije, pita: "Je l' kod vas jako hladno?". Lično iskustvo.
    SAD su svetska sila i da hoće "da te unište", počistili bi te sa sve tvojom državicom za 20 sekundi, ne bi vam posle ni pertle našli, ne zanosi se.

    Samo ti misliš da si bitan.
    I niko drugi na celom svetu.
    Niko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.