Nema promena

OPEK+ se danas složio da neće promeniti naftnu politiku.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.12.2022.

14:00

Nema promena
Ilustracija: Shutterstock/ded pixto

Zemlje članice organizacije OPEK+ složile su se da se vrate svojim prvobitnim proizvodnim ciljevima, umesto da nastave sa smanjenom proizvodnjom od dva miliona barela dnevno, što predstavlja dva odsto svetske potražnje, prenosi Rojters pozivajući se na dva izvora iz OPEK+.

Zemlje članice ranije su se dogovorile da smanje proizvodnju od novembra do kraja 2023, zbog opšte ekonomske klime, a pre svega zbog sporijeg kineskog ali i globalnog razvoja, kao i rasta komatnih stopa.

Kako prenosi Rojters, Vašington je optužio tu grupu i njenog nezvaničnog lidera Saudijsku Arabiju da se smanjenjem proizvodnje svrstala uz Rusiju.

Ranije ove nedelje zemlje članice G7 i Australija dogovorile su ograničenje cene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, kako bi istovremeno snizile ruske prihode, ali i održale prisustvo ruske nafte na svetskom tržištu.

Moskva je saopštila da neće prodavati naftu po ograničenoj ceni, i da priprema konkretan odgovor na takve mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: