Почетна > Србија
Србија

Почела прва фаза изградње дигиталних мрежа у селима у Србији

У селу Загорица код Тополе данас је започет процес дигитализације у руралним подручјима Србије.
Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Почетку извођења радова широкопојасне инфраструктуре присуствовала је председница Владе Ана Брнабић, која је истакла да је овај пројекат од велике важности јер ће омогућити свим грађанима Србије, а посебно онима који живе у најудаљенијим руралним местима, савремени приступ интернету.

„Сви знате колико се Србија променила од 2014. године када је председник Владе постао Александар Вучић, а 2017. постао је председник Републике, и колико смо много новца стратешки одвајали за путну инфраструктру, што је веома важно за економски развој Србије, али поред путева који јесу жила куцавица, веома су важни и дигитални путеви“, казала је премијерка.

Истакла је да је веома важно за равномерни раст и развој да наши најмлађи остају у својим срединама и да својим знањем развијају и најудаљенији део Србије.

„За то су им потребни прави услови. Грађани у руралним срединама моћи ће да користе све електронске услуге, захваљујући пројекту који радимо са Европском инвестиционом банком, уз огромну подршку Европске уније“, рекла је Брмабић.

Како је навела, читав овај пројекат је вредан 500 милиона евра, од чега је 250 милиона инвестиција државе, а 250 милиона је инвестиција приватних партнера телекомуникационих компанија.

„Од тих 250 милиона колико држава улаже, од преко 150 милиона које смо обезбедили за ову прву фазу, у којој ћемо повезати 120.00 домаћинстава на брзи интернет, 118 милиона нам је повољан кредит Европске банке за обнову и развој, а скоро 35 милиона је евра је донација Србији од Европске уније“, истакла је председница Владе.

Изградња дигиталне мреже у оквиру прве фазе пројекта почела је данас у селу Загорица код Тополе.

У првој фази биће изграђено приближно 4.700 километара оптичких траса и обухватиће око 700 руралних насеља, 120.000 домаћинстава и око 730 школа.

Завршетак прве фазе планиран је до краја 2023.године, а до краја 2025. године 100 одсто територије Србије биће покривено брзим интернетом.

Grujičić: Uvođenje porodičnog lekara bilo bi od velike koristi za osiguranike

Преузмите андроид апликацију.