Dostupni linkovi

Više od 100 policijskih kineskih stanica širom sveta, CNN se poziva na izveštaj organizacije za ljudska prava


Policajac ispred Velikog doma naroda u Pekingu za vreme kongresa Kineske komunističke partije, 23. oktobar 2022.
Policajac ispred Velikog doma naroda u Pekingu za vreme kongresa Kineske komunističke partije, 23. oktobar 2022.

Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta za nadgledanje, uznemiravanje i u nekim slučajevima repatrijaciju kineskih državljana koji žive u egzilu, preneo je 4. decembra CNN.

U članku se pozivaju na najnoviji izveštaj Organizacije za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Španiji, navodeći da je ta organizacija podelila nalaze iz izveštaja ekskluzivno sa tom američkom medijskom kućom.

Kina je prekomorske policijske stanice uspotavila, kako se navodi u izveštaju, koristeći bilateralne bezbednosne aranžmane postignute sa zemljama u Evropi i Africi sa ciljem šireg prisustva na međunarodnom planu.

U ranijem izveštaju iz septembra 2022. Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Španiji stavila je i Srbiju na listu država u kojima postoje "policijski servisni centri".

Srbija i Kina na osnovu sporazuma iz maja 2019. imaju uspostavljene zajedničke policijske patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Prema rečima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, cilj zajedničkih patrola je da "olakšaju komunikaciju sa velikim brojem turista koji dolaze u našu zemlju."

Memorandum o razumevanju čiji su potpisnici MUP Srbije i Ministarstvo za javnu bezbednost Kine koji je bio osnov za zajedničke policijske patrole Srbije i Kine nije dostupan javnosti. Kako je tada saopšteno, kineska policija ne primenjuje ovlašćenja u Srbiji.

MUP Srbije nije odgovorio na pitanje RSE da li taj sporazum podrazumeva i praćenje, identifikaciju i eventualno gonjenje kineskih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Istraga u 14 država

Istragu navoda o tajnim policijskim stanicama pokrenulo je prema organizaciji Safeguard Defenders 14 država. Među njima je i Holandija, čija je Vlada krajem oktobra najavila istragu i naložila zatvaranje kancelarija Ministarstva spoljnih poslova Kine u toj zemlji.

Na to je reagovalo kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da kancelarije uspostavljene u Holandiji nisu policijske, već centri za pomoć kineskim građanima da obnove dokumenta.

Organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders u izveštaju je navela da je zadatak tajnih kineskih policijskih ispostava u inostranstvu da nađe osumnjičene za kriminal i da ih zatim ubedi da se vrate u Kinu i suoče sa optužbama.

"Te operacije izbegavaju zvaničnu bilateralnu policijsku i pravosudnu saradnju, krše međunarodnu vladavinu prava i mogu narušiti teritorijalni integritet trećih zemalja uspostavljanjem paralelnog policijskog mehanizma korišćenjem nezakonitih metoda", navela je organizacija "Safeguard Defenders" u izveštaju iz septembra 2022.

Vlasti u Nemačkoj takođe su pokrenule istragu krajem oktobra da li Kina drži ilegalnu eksteritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu.

XS
SM
MD
LG