Nedelja, 04.12.2022.

10:34

"Istorijski zaokret": Finci od Putina "beže" u NATO?

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji "ruska nuklearna retorika kao glavni faktor".

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/Robert Ghement

"Ruska invazija na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila", rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lodju.

On je naveo da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

Ova zabrinutost je među razlozima zašto je Finska napravila "istorijski zaokret" u bezbednosnoj politici i prijavila se za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi, istakao je Havisto. Finska je bila neutralna otkako je izgubila deo teritorije tokom Drugog svetskog rata.

Osim Finske, i Švedska je u maju podnela zahtev za članstvo u Alijansi, a da bi ove dve zemlje ušle, svih 30 članica moraju da ratifikuju prijavu. Za sada to nisu učinile samo Madjarska i Turska. Havisto navodi da je dobio uverenja da će Madjarska odobriti članstvo početkom februara i da se "nada da će tokom proleća sve biti rešeno", uključujući i tursku ratifikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: