Realni aikido okupio više od 350 devojčica i dečaka! "Šumice" su bile tesne za sve poklonike jedinstvene borilačke veštine (FOTO, VIDEO)

04.12.2022

08:52

0

Autor: D. N.

Deca iz Beograda, Niša, Loznice, Leskovca, Pirota, Zrenjanina, Kule, Vrbasa, Šapca, Bitolja, Skoplja, Kočana i Banja Luke prikazala osnovne tehnike

Realni aikido okupio više od 350 devojčica i dečaka! "Šumice" su bile tesne za sve poklonike jedinstvene borilačke veštine (FOTO, VIDEO)
Memorijalni seminar Ljubomir Vračarević - Copyright 24sedam/M. Obradović

Memorijalni seminar realnog aikidoa za decu "Ljubomir Vračarević" održan je u subotu, u velikoj sali Sportskog centra "Šumice" u Beogradu, pred oko 500 posetilaca. Na seminaru koji nosi ime osnivača ove jedinstvene borilačke veštine Ljube Vračarevića, učestvovalo je više od 350 devojčica i dečaka, nosilaca svih pojaseva, iz brojnih klubova realnog aikidoa iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije.

Deca iz Beograda, Niša, Loznice, Leskovca, Pirota, Zrenjanina, Kule, Vrbasa, Šapca, Bitolja, Skoplja, Kočana i Banja Luke prikazala su osnovne tehnike realnog aikidoa uz uzbudljive demonstracione prikaze samoodbrane u realnim situacijama, što je jedna od značajnijih karakteristika, od 2003. godine jedine međunarodno priznate srpske borilačke veštine.

- Bilo je pravo zadovoljstvo što smo bili domaćini ovolikom broju dece i mladih iz Srbije i regiona, koja su uz veliki trud i pažnju učila nove tehnike i zahvate.

24sedam/M. Obradović
 

Uvek raspoloženi za rad i usavršavanje, učesnici su seminar učinili još jednim divnim iskustvom, ispunjenim pozitivnom atmosferom i divnim druženjem - rekla je Ana Vračarević, nosilac crnog pojasa u ovoj veštini 9. Dan i predsednica Srpskog saveza realnog aikidoa (SSRA).

Šta je realni aikido?

Inače, realni aikido je autentična borilačka veština samoodbrane, izuzetno efikasna i primenljiva u svakodnevnim, realnim situacijama.

Tvorac ovog stila je majstor Ljubomir Vračarević, SOKE, crni pojas 10. Dan, koji je izdvojio nekoliko stotina tehnika izvornog aikidoa, preoblikovao ih, odstranio elemente japanske tradicije, potencirajući upotrebnu vrednost svake tehnike.

Koristeći svoja znanja i iz drugih borilačkih veština, stvorio je defanzivan, izuzetno fleksibilan sistem odbrambenih tehnika, čije su osnovne karakteristike: brzina i pravovremenost reagovanja, kontinuitet izvođenja tehnike i potpuno onesposobljavanje napadača, pomoću specifičnih poluga.

Starosnog ograničenja za bavljenje ovom veštinom nema.

Realni aikido je pogodan za rekreativno vežbanje odraslih, pozitivno utiče na razvoj psihofizičkih osobina i motorike dece, a zbog svojih specifičnih odlika, realni aikido je izuzetno pogodan za obuku telohranitelja i specijalnih jedinica vojske i policije.

Trenutno, pod okriljem SCRA radi veliki broj klubova i sekcija, u više od 20 zemalja širom sveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike