Kopriva, žeža ili nešto treće?

SRBIJA – Danas je teško pronaći kraj u Srbiji koji nema bar jednu specifičnu reč koju ljubomorno čuva. Samim tim, istina je da bogatstvo izraza iz raznih krajeva svedoči bogatstvu jezika koji nas spaja!

Kao mali, igrajući se u dvorištu ili na ulici trudili smo se da ne upadnemo u čuvenu žežu, jer niko ne želi da nas ona opeče, iako naše bake i dan danas tvrde da je to zdravo. Ruski stari običaj jeste upravo žarenje tela koprivom, jer se na taj način poboljšava cirkulacija, iako je zdravo, složićete se da nimalo nije prijatno.

Međutim, ova biljka je pravi lek! U vreme naših predaka kopriva je bila važan deo ishrane i lek za mnoge bolesti! Mnogi od nas se sećaju kako su naše mame i bake svaku prehladu lečile domaćim čajem od koprive, dok su nekada najbolji šamponi bili upravo od ove čarobne biljke!

Žara, žeža, pasja kupina, velika kopriva ili samo kopriva, su najčešći nazivi za biljku koju danas možemo videti svuda. Ona raste kao korov na zapuštenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva i u jarkovima, praktično svuda gde ima vlage, fosfora i azota.

Svima je poznat izraz „neće grom u koprive“, jer prema narodnom verovanju munja neće udariti u koprivu. U germanskoj mitologiji, kopriva je bila simbol Boga munje.

Sasvim smo sigurni da pored navedenih naziva za ovu čuvenu biljku, postoji još neki, zato nam otkrijte kako je vi nazivate.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.