Grujičić: Sa RFZO se pravi model kako bi se rešile liste čekanja

04.12.2022

08:25

0

Ministarka je istakla da se spiskovi prave radi boljeg planiranja i poručuje da nijedan lekar neće biti oteran sa posla

Grujičić: Sa RFZO se pravi model kako bi se rešile liste čekanja
dr Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Starosna struktura u zdravstvenim ustanovama Srbije tražena je jer u pojedinim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno lekara određenih specijalnosti, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Govoreći o nalogu Ministarstva da se popišu zdravstveni radnici koji rade u državnom zdravstvu, a stekli su uslov za penziju, Grujičić je za Politiku istakla je da se to radi radi planova i strategije. 

"Postoje specijalnosti koje zahtevaju dugo učenje. Zato je neophodno da napravimo plan prema kome ćemo zapošljavati mlade ljude i planski praviti strategiju za budućnost srpskog zdravstva", izjavila je ministarka zdravlja. 

U razgovoru za „Politiku”, dr Grujičić napominje da niko neće biti oteran sa posla.

Dodala da će se tek videti koliko će se mesta osloboditi. Govoreći o ideji da lekari koji rade u državnom sektoru neće moći da rade kod privatnika, rekla je da će to pre svega zavisiti od ispunjenosti obaveza u državnim ustanovama.

"Oni koji nisu ispunili svoje normative ne mogu dobiti saglasnost za dopunski rad, bilo u državnoj, bilo u privatnoj ustanovi", poručila je Grujičić. 

Navela je da će biti strogo kontrolisano i sankcionisano kada zaposleni donose uverenja i skraćeno rade u državnom sektoru, a uporedo revnosno rade privatno. 

Grujičić je naglasila da je za ocenu rada direktora zdravstvenih ustanova neophodna prethodna analiza, jer ne rade svi u istim uslovima. 

Ministarka istakla da se upravo sa RFZO pravi model kako bi se rešile liste čekanja

"U ovom trenutku zajedno kroz razgovore i planiranje sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje pravimo model kako bismo rešili liste čekanja. To će naravno zavisiti i od finansijskih mogućnosti države. Moramo razmotriti mogućnost da se napravi preraspodela posla kako bi se najkomplikovanije operacije obavljale u tercijarnim centrima, odnosno tamo gde postoji najveće iskustvo. Jednostavnije intervencije obavljale bi se u sekundarnim centrima tamo gde postoje uslovi", rekla je ona.

24sedam/Goran Sivački
dr Danica Grujičić

 

Govoreći o situaciji sa kovidom, rekla da zatvaranje kovid bolnice u Batajnici zavisi od epidemijske situacije. 

"Ako se nastavi trend smanjenja oboljevanja od kovida moguće je da će za mesec dana biti zatvorena ta bolnica. Kada se bude renovirala Neurohirurška klinika, sve sale će biti zatvorene i zato se mora naći alternativa", rekla je Grujičić i dodala da bi deo mogao preći u Batajnicu. 

Otkrila je da je ministarstvo predložilo da u perspektivi kovid bolnice postanu kapaciteti za različite vrste palijativnog zbrinjavanja. 

S obzirom da je broj pacijenata od kovida mali, planirano je da svaka bolnica ima po dve izolacione sobe za novootkrivene slučajeve koji zahtevaju intenzivnu negu. 

Grujičić je rekla i da bi, pošto prođu proceduru, bivalentne vakcine protiv kovida mogle da se očekuju za  oko mesec dana. 

Istakla je i da je preduslov za predlaganje reforme privatne zdravstvene zaštite promena zakonskih akata. 

Ministarka je najavila da će radi sticanja uvida obići sve domove zdravlja u Srbiji kako bi videla probleme. 

Poručila da će ta reforma podrazumevati bolju dostupnost zdravstvene zaštite. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike