Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Мање позната благотворна својства ружиног уља

Уље руже од давнина је познато по својим бројним својствима, нарочито међу лепшим полом. Скоро да нема жене која није упозната са благотворним дејством овог уља на косу и кожу. Међутим, ружино уље има и мање познате, важне вредности.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

У студији из 2015. године, група оперисане деце удисала је или бадемово или ружино уље. Пацијенти у групи који су удисали ружино уље пријавили су знатно смањење нивоа бола. Истраживачи сматрају да је ружино уље можда стимулисало мозак да ослобађа ендорфин, који се често назива хормоном „доброг осећаја“.

На основу резултата ове студије, истраживачи указују да би ароматерапија са ружиним уљем могла бити ефикасан начин за ублажавање болова код пацијената који су имали операцију.

У једној ранијој студији, из 2013. године, група жена са израженим менструалним болом ишла је редовно на абдоминалне масаже како би се ублажила та нелагодност.

Једна група је масирана неким уобичајеним уљем (бадемовим уљем), док је друга била масирана мешавином бадемовог и ружиног уља.

Жене, код којих је током масаже коришћено ружино уље, пријавиле су да имају мање грчеве након масаже у односу на жене масиране бадемовим уљем.

Ружа, гљивице, бактерије и анксиозност

У једном истраживању научници су стављали ружино уље на кожу сваког учесника, а затим измерили његове ефекте на најчешће симптоме анксиозности.

Крвни притисак, број откуцаја срца, дисање, ниво кортизола и ниво кисеоника у крви су се смањили. Испитаници су такође изјавили да се осећају много опуштеније након третмана уљем.

Друга студија, у којој је учествовало више од 100 жена које су се недавно породиле, открила је да ружино уље смањује ниво анксиозности током порођаја.

Када је реч о инфекцијама, истраживачи су открили да етерично уље дестиловано из ружа може бити ефикасно против широког спектра микроба који изазивају инфекције.

Ово укључује и ешерихију коли, као и неке сојеве бактерија које могу изазвати стафилокок и стрептокок.

Поред тога, студија је открила да је ружино уље ефикасно против кандиде, која може изазвати гљивичне инфекције у устима, цревима и вагини.

Квалитетно ружино уље је обично прилично скупо и има веома јако дејство. Зато је важно знати да га треба разблажити без обзира на то да ли планирате да га удишете приликом ароматерапије или га користите на кожи.

Да бисте направили купку од ружиног уља и осетили све наведене позитивне ефекте, додајте 10 капи етеричног уља руже у неко основно, носеће уље попут бадемовог, а потом сипајте у каду са топлом водом.

Да бисте смањили анксиозност, стрес или депресију, можете или удахнути ружино уље помоћу дифузора или га лагано утапкати на груди, врат и зглобове. Обавезно га прво помешајте са основним уљем као што је кокосово, бадемово или уље јојобе пре него што додирне кожу.

Такође, можете имати користи од масаже ружиним уљем, у којој се етерично уље руже додаје основном уљу за масажу.

Напомена: пре употребе било ког алтернативног или комплементарног лечења, разговарајте са својим лекаром о вашем тренутном здравственом стању, могућим интеракцијама са лековима или нежељеним ефектима.

Преузмите андроид апликацију.