Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava: Bivši predsednik SAD i dalje negira rezultate izbora 2020. 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je na ukidanje američkog Ustava kako bi se preokrenuli rezultati predsedničkih izbora 2020. i tako se on vratio u Belu kuću na funkciju predsednika.

Ovo je, piše CNN, nastavak Trampove politike negiranja izbornih rezultata i guranja opskurnih teorija zavere.

„Treba li odbaciti rezultate predsedničkih izbora 2020. i proglasiti PRAVOG pobednika ili održati NOVE izbore? Velika prevara ovog tipa i veličine omogućava ukidanje svih pravila i regulacija, čak i onih koja se nalaze u Ustavu“, objavio je Tramp na društvenoj mrežu Truth Social te optužio velike tehnološke kompanije za saradnju s Demokratskom strankom.

„Osnivači Amerike nisu želeli i ne bi odobrili lažne izbore“, dodao je.

Trampova objava stiže nakon objave internih e-mailova Tvitera koji pokazuju da se u toj kompaniji raspravljalo o tome treba li ili ne na Tviteru dozvoliti objavu priče Njujork posta o materijalima nađenima na laptopu Hantera Bajdena, sina aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena. 

Portparol Bele kuće Endrju Bejts juče je rekao da Trampova objava „ide protiv duše naše nacije te da treba da naiđe na univerzalnu osudu“.

„Ne možete voleti Ameriku samo kad pobeđujete. Američki Ustav je najvažniji dokument, koji duže od 200 godina jamči slobode i vladavinu prava u našoj zemlji“, rekao je Bejts.

Ustav je ultimativni spomenik svim Amerikancima koji su dali svoje živote kako bi pobedili despote koji su zloupotrebili svoju moć i gazili fundamentalna ljudska prava“, dodao je.

Rasprava unutar Tvitera odvijala se uoči izbora 2020. kada se Džo Bajden, otac Huntera Bajdena, kandidovao protiv tadašnjeg predsednika Trampa. Sam Tramp je prošlog meseca najavio da će se opet kandidovati za predsednika.

Iako se Tramp i dalje smatra liderom Republikanske stranke, mnogi čelni ljudi te stranke nadali su se da će Tramp odustati od negiranja izbornih rezultata nakon relativno loših rezultata stranke na nedavnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari