Почетна > Србија
Србија

Учешће инвестиција у БДП-у од 25 одсто обезбедиће одрживи раст од 5 одсто

Укупан ниво учешћа инвестиција у БДП-у мора да буде 25 одсто како би би одрживи раст земље достигао пет одсто, рекао је за Танјуг извршни директор Савета страних инвеститора Александар Љубичић и истакао да су стране инвестиције у Србији стабилне и крећу се око шест одсто БДП-а.
Фото: Pixabay/Tumisu

Љубичић је навео да се државне инфраструктурне инвестиције крећи између шест и седам одсто БДП-а, али да су од велике важности за развој земље приватне инвестиције – мала и средња предузећа, која су, каже, кичма привреде.

„Домаће инвестиције морају да буду на нивоу око 10 одсто да би имали стабилан развој“, поручио је Љубичић.

Објаснио је да су приватне инвестиције значајне за велике стране компаније, јер оне представљају наш ланац снабдевања.

На питање да ли се може очекивати одлив страних инвестиција из земаља у развоју с обзиром на геополитичку ситуацију, Љубичић се сложио да свет после 24. фебруара више није исти, али да су прогнозе Савета за стране инвеститоре, који се, подсетио је, недавно у Београду састао са представницима ММФ-а, да Србија неће ићи у рецесију.

Рекао је да нама може да представља проблем то што је економија Србије дубоко интегрисана у економију ЕУ, те се суочава са истим изазовима као и земље чланице.

„Српска економија је дубоко интегрисана у ЕУ и ми скоро комплетну трговину и пласман имамо са ЕУ, тако да они показатељи који говоре да ће економије Немачке и Италије ући у рецесију са неких 0,3 одсто, за нас представља аларм. Морамо да будемо у приправности, јер Србија није изоловано острво и са тим земљама има највећу економску активност, па самим тим оно што се дешава у њима, рефлектује се и на Србију“, упозорио је Љубичић.

Када су у питању захтеви који Савет страних инвеститоира има за Владу Србије с обзиром на енергетску и економску кризу, он истиче да је професионализација и корпоратизација јавних предузећа, пре свега из области енергетике, један од приоритетних предлога већ годинама у назад.

Оценио је као повољно то што држава ради на диверсификацији гаса и проналази нове изворе снабдевања.

На питање шта се може очекивати у Србији у 2023. години када су у питању страни инвестори, Љубичић је нагласио да не види знакове да ће и једна страна компанија отићи из Србије, те да су, шта више, многе компаније и реинвестирале.

„Наша препорука је да Србија убрза преговоре са ЕУ и да убрза усаглашавање законодавства, јер самим тим постаје сигурније место, а Србија је, по нашем мишљењу, сјајно место за инвестирање“, закључио је Љубичић.

Mali: Za pomoć se prijavilo 607.000 mladih

 

Преузмите андроид апликацију.