Priroda uzvraća udarac! Prvi put u ovom veku trostruka La Ninja, šta može da očekuje svet?

04.12.2022

06:10

0

Autor: M. Vu.

La Ninja je glavni pokretač jakih kiša i poplava koje su poslednjih meseci uništile veći deo jugoistoka Australije

Priroda uzvraća udarac! Prvi put u ovom veku trostruka La Ninja, šta može da očekuje svet?
kiribati - Copyright AP Photo/Richard Vogel, File

La Ninja već treću godinu za redom gospodari zemljama koje izlaze na Pacifik. Hladnija voda na površini južnog Pacifika preti da izazove polave, a sa El Ninjom može dovesti do katastrofalnih suša.

La Ninja je glavni pokretač jakih kiša i poplava koje su poslednjih meseci uništile veći deo jugoistoka Australije.

Prva „trostruka“ La Ninja, tri uzastopne godine, u ovom veku nastaviće da utiče na temperaturu i obrasce padavina i da pogoršava sušu i poplave u različitim delovima sveta, navodi Svetska meteorološka organizacija.

To je tek treći put od 1950. godine da se La Ninja zadrži tri godine zaredom.

- Ovaj uporni događaj La Ninja produžava uslove suše i poplava u pogođenim regionima. Međunarodna zajednica je posebno zabrinuta zbog humanitarne katastrofe za milione ljudi na Rogu Afrike, izazvane najdužom i najtežom sušom u novijoj istoriji -  rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

Šta se tešava tokom El Ninje?

La Ninja se odnosi na veliko hlađenje površinskih temperatura okeana u centralnom i istočnom ekvatorijalnom Tihom okeanu. Donosi promene u tropskoj cirkulaciji atmosfere, u polju vetra, pritisku i padavinama.

El Ninjo-Južna oscilacija se dešava širom tropskog Pacifika i uključuje složene interakcije između atmosfere i okeana. Može biti u jednoj od tri faze: El Ninjo, La Ninja ili neutralna.

Tokom faze El Ninja, centralni i istočni tropski Tihi okean se značajno zagreva. Ovo uzrokuje veliku promenu u formiranju oblaka i vremenskim obrascima širom Pacifika, što obično dovodi do suvih uslova u istočnoj Australiji.

 

 

Tokom faze La Ninja, koja se sada dešava, vode u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu su hladnije od proseka. Povezane promene u vremenskim obrascima uključuju padavine veće od prosečnih u većem delu Australije.

Kada je oscilacija u neutralnoj fazi, vremenski uslovi se kreću oko dugogodišnjeg proseka.

Prethodno istraživanje je sugerisalo da se događaji El Ninja i La Ninje mogu razlikovati u zavisnosti od toga gde se u tropskom Pacifiku nalaze tople ili hladne temperature okeana.

La Ninja je prirodni fenomen, ali to se dešava u pozadini klimatskih promena izazvanih ljudima, koje povećavaju globalnu temperaturu, čineći naše vreme ekstremnijim.

Uprkos La Ninji, i 2022. i 2021. bile su toplije nego bilo koja godina pre 2015. 

Šta ovo znači za Australiju?

Zagrevanje istočnog Tihog okeana, podstaknuto klimatskim promenama, prouzrokovaće jače pojave El Ninja. Kada se to dogodi, kišni oblaci se povlače iz zapadnog Pacifika gde se nalazi Australija. To će verovatno značiti više suša i suvih uslova u Australiji.

Profimedia
 

Takođe je verovatno da će doneti više kiše u istočni Pacifik, koji se proteže pacifičkom obalom Centralne Amerike od južnog Meksika do severnog Perua.

Jake El Ninjo događaje često prate jake i produžene La Ninje. Dakle, to će značiti hlađenje istočnog Tihog okeana, vraćanje kišnih oblaka nazad ka Australiji – što bi potencijalno moglo dovesti do obilnijih kiša i poplava kakve smo videli poslednjih meseci.

Kako utiče na život?

Vreme povezano sa El Ninjom i La Ninjom ima ogromne implikacije. To može uticati na zdravlje ljudi, proizvodnju hrane, snabdevanje energijom i vodom, kao i na ekonomije širom sveta.

Naše istraživanje sugeriše da se Australijanci, posebno, moraju pripremiti za više poplava i suša jer klimatske promene remete prirodne vremenske obrasce.

Naši nalazi treba da budu ugrađeni u politike i strategije za prilagođavanje klimatskim promenama. I što je najvažnije, oni doprinose težini dokaza koji ukazuju na hitnu potrebu za smanjenjem emisije gasova staklene bašte kako bi se stabilizovala klima na Zemlji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike