Kako je činovnik pronašao blago u vagonu 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre 100 godina, dnevni list Vreme objavio je vest da je jedan činovnik, nakon što je odlučio da malo bolje pretrese kupe vagona, razotkrio krijumčara koji je tu sakrio srebro i novac.

Kako se navodi u dnevnom listu Vreme, krijumčar iz Beograda po imenu Leon Kario pokušao je da prokrijumčari u Bugarsku 63 hiljade dinara u banknotama i dva i po kilograma srebra.

On je ovaj poduhvat pokušao da izvede tako što je sav novac i srebro sakrio ispod postelje u kupeu spavaćih kola.

Stigavši do Caribroda (današnji Dimitrovgrad), pogranične vlasti ušle su u vagon da pregledaju putnike i njihov prtljag.

Nekom od činovnika palo je na pamet da još jednom pregleda kupe spavaćih kola i tamo je našao krijumčarev plen.

Njegov ulov je konfiskovan, a Kario je odveden u pritvor i predat carinskim vlastima.

Kako je činovnik pronašao blago u vagonu 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari