Kako će izgledati "krstaški pohod" Zelenskog protiv ostataka Moskovske patrijaršije u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Događaji u proteklih devet meseci ubedili su predsednika Volodimira Zelenskog da se „crkveni faktor“ vrlo efikasno koristi u ratu. On je početkom decembra, piše Novaja Gazeta Evropa, objavio „krstaški pohod“ protiv ostataka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, koji istupaju daleko od verske uloge.

Pretresi u manastirima, eparhijama i crkvama Moskovske patrijaršije u Ukrajini, koje Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi dve nedelje zaredom, pomogli su da se prikupe dokazi o onome što je već bilo očigledno bilo kom specijalisti za religiju na tom postsovjetskog prostoru, navodi list.

Ideje „ruskog sveta“, „jednog naroda“ i „Majke Rusije“ veoma su popularne među sveštenstvom ruske patrijaršije u Ukrajini.

Tokom 30 godina nezavisnosti Ukrajine, ova crkva je živela u žestokoj konkurenciji sa „nezavisnim“ crkvenim grupama – Kijevskom patrijaršijom, Ukrajinskom autokefalnom crkvom i grčkim katolicima.

Zelenski je za razliku od svojih prethodnika na funkciji pokušao da se distancira od crkvene politike, ali u zemlji u kojoj je religija postala suštinski element političkog pejzaža, koji se dodatno intenzivirao u ratnim uslovima, taj put se ispostavio kao ćorsokak.

Prvog dana decembra predsednik Ukrajine odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC), koji je vladi naložio da pripremi predlog zakona o prestanku aktivnosti u Ukrajini „verskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji“.

Savet je naložio SBU da intenzivira mere „identifikovanja i suprotstavljanja subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u verskom okruženju Ukrajine“ i da primeni lične sankcije protiv sveštenika koji se bave takvim aktivnostima. Dat je rok od dva meseca za izvršenje instrukcija.

Ukrajinski parlament Vrhovna Rada već razmatra nacrt zakona grupe poslanika iz „Evropske solidarnosti“ i „Sluge naroda“ „O obezbeđivanju jačanja nacionalne bezbednosti u oblasti slobode savesti i aktivnosti verskih organizacija“, uvedenih pre oko mesec dana.

Prema rečima jednog od autora projekta, Mikole Knjazitski, ovaj dokument je specifičniji od predloga NSDC. Na primer, ako bude usvojen, aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini koje se izjašnjavaju o svom podređenju Ruskoj pravoslavnoj crkvi u bilo kom obliku biće potpuno zabranjene, a ime „Pravoslavlje“ moći će da koriste samo zajednice koje su pripadnici Pravoslavne crkve Ukrajine (OCU), koje su dobile Tomos autokefalnosti od Vaseljenskog patrijarha 2019.

Za manje od tri dana, na sajtu predsednika Ukrajine prikupljeno je više od 25.000 potpisa na osnovu poziva za podršku ovom predlogu zakona.

Ruska pravoslavna crkva takođe šalje uporne signale da Moskva neće pustiti svoju ukrajinsku „ćerku crkvu“.

Arhiepiskop Mikola Balašov, savetnik patrijarha Kirila (Vladimir Gundjajev), nazvao je ukrajinske političare „siromašnim ljudima“ koji ne razumeju prirodu crkve. Juče su obavljeni pretresi pretresi u zajednicama crkava moskovske patrijaršije, obavljene su „kontraobaveštajne aktivnosti“ u administraciji eparhije Rivne, u manastirima i crkvama na teritorijama Žitomira i Transkarpatskih regiona.

Transkarpatija se smatra strateški važnim regionom za ideološke aktivnosti crkava ruske patrijaršije u Ukrajini – potencijalnim drugim frontom, napominje Novaja Gazeta Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari