Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučević: Nikome ne pretimo, ali smo odlučni da štitimo našu zemlju

Vučević: Nikome ne pretimo, ali smo odlučni da štitimo našu zemlju

Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević i istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naš garant slobode i neutralnosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Miloš Vučević Foto: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije / Tanjug
Miloš Vučević

- Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih - rekao je Vučević u intervjuu za decembarsko izdanje magazina "Odbrana".

Pročitajte još

Vučević je rekao da postoje i naša prava i da je normalno očekivati da ona budu poštovana, ali i zaštićena ukoliko budu ugrožena.

Naveo je da je Vojska Srbije jedan od stubova i elemenata državnosti naše zemlje i čvrst oslonac našeg naroda koji, dodao je, prema njoj gaji ogromno poverenje.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, nabavci savremenih borbenih sredstava i šta u tom pogledu možemo očekivati u budućnosti, Vučević je naveo da proces osavremenjivanja naše vojske traje već nekoliko godina i da su u tom pogledu napravljeni značajni tehnološki iskoraci.

Istakao je da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, te da među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih.

Miloš Vučević
Foto: screenshot
Miloš Vučević

Naveo je da su naše "nore", "lazari" i "miloši" konkurentni njihovim pandanima i na Zapadu i na Istoku, te da je najvažnije da se sva ta sredstva, i brojna druga, stalno usavršavaju i poboljšavaju u skladu sa iskustvima sa terena.

Pojašnjavajući zašto nam nije isporučeno čak ni ono naoružanje koje smo platili, rekao je da određena sredstva koja smo od Ruske Federacije poručili i platili pre početka sukoba u Ukrajini ne mogu da nam se isporuče zbog sankcija koje su na snazi.

Odgovarajući na pitanje da li smo blizu odluke o reaktiviranju obaveznog služenja vojnog roka, Vučević je rekao da je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.

Pročitajte još

Naveo je da je spreman da preuzme odgovornost i da, kada definitivne analize budu završene, predsedniku i vrhovnom komandantu, Vladi i Narodnoj skupštini predloži odgovarajuće rešenje.

- Ovde ne može biti reč o tome da li je ta tema popularna u javnosti i da li se o njoj pozitivno ili negativno izjašnjavaju na društvenim mrežama. Jedino meritorno biće da li je to u interesu odbrane Srbije ili nije - rekao je Vučević.

Kada je reč o bezbednosnim izazovima koji su u ovom trenutku najznačajniji, Vučević izdvaja situaciju na Kosovu i Metohiji i sve zaoštrenije pritiske na Srbiju.

Kosovska Mitrovica
Foto: Bojan Slavković / Tanjug
Kosovska Mitrovica

- Dok u Ukrajini bukti rat na Kosovu i Metohiji se zvecka oružjem...To svakako nije dobro. Briselski sporazum koji je potpisan 2013. godine jasno nalaže šta treba činiti, a njegovu implementaciju svojim potpisom garantuje Evropska unija - rekao je Vučević.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve stavke tog sporazuma i da je na Prištini da ispuni svoj deo, a na Evropskoj uniji da to omogući, te dodao da bi u protivnom svaki sličan sporazum za bilo koga bio upitan.

Vučević je rekao da Srbija pripada maloj grupi zemalja koje se i dalje čvrsto drže principa međunarodnog javnog prava i koje su dosledne u poštovanju principa teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica suverenih država.

Govoreći o sukobu između Rusije i Ukrajine i koliko kriza ugrožava bezbednost u našem dvorištu, Vučević smatra da taj sukob ugrožava bezbednost celog sveta, da su u to upletene najveće svetske sile i da postoji ozbiljna opasnost od eskalacije u globalni rat.

(Tanjug)