Почетна > Србија
Србија

Вучевић: Никоме не претимо, али смо одлучни да штитимо Србију

Србија је увек за дијалог и компромисе, али више није џак за ударање, поручио је министар одбране Милош Вучевић и истакао да је Војска Србије данас многоструко снажнија него што је икада била и да је наш гарант слободе и неутралности.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

„Ми никоме не претимо, не звецкамо оружјем, али смо врло одлучни да штитимо Србију и њену независност и слободу. Јасно тражимо поштовање за све што улажемо у развој добросуседских односа, смиривање тензија на Балкану, поштовање међународног права и права других“, рекао је Вучевић у интервјуу за децембарско издање магазина „Одбрана“.

Вучевић је рекао да постоје и наша права и да је нормално очекивати да она буду поштована, али и заштићена уколико буду угрожена.

„Зато је једна од мојих првих порука и била да је Војска Србије способна да изврши сваку наредбу председника републике. То и јесте њена основна улога – да штити земљу“, додао је Вучевић.

Навео је да је Војска Србије један од стубова и елемената државности наше земље и чврст ослонац нашег народа који, додао је, према њој гаји огромно поверење.

„Иако је Војска Србије данас у односу на ситуацију од пре једне деценије, неупоредиво снажнија, опремљенија, способнија и боље плаћена, стратешки циљ мог мандата остаје исти – да она буде још јача, бројнија, савременија, обученија, а социјални положај њених припадника бољи“, рекао је Вучевић.

Говорећи о опремању Војске Србије, набавци савремених борбених средстава и шта у том погледу можемо очекивати у будућности, Вучевић је навео да процес осавремењивања наше војске траје већ неколико година и да су у том погледу направљени значајни технолошки искораци.

„Деценијама уназад у наше наоружање нису улазила средства попут ‘панцира’ или ФК-3, од краја деведесетих година нисмо имали ову бројност и стање ловачке авијације“, рекао је Вучевић и додао да је и у наоружање Копнене војске уврштено доста нових средстава.

Истакао је да се наша војска у знатној мери опрема производима наше одбрамбене индустрије, из домаћег развоја, те да међу њима има оних веома сложених и технолошки напредних.

Навео је да су наше „норе“, „лазари“ и „милоши“ конкурентни њиховим панданима и на Западу и на Истоку, те да је најважније да се сва та средства, и бројна друга, стално усавршавају и побољшавају у складу са искуствима са терена.

„У наредном периоду желимо да у највећој могућој мери развијемо сопствене потенцијале за развој и производњу савременог наоружања и војне опреме. Оно што будемо набављали, као и до сада, биће по мери наших потреба и по најповољнијим могућим условима“, рекао је Вучевић.

Појашњавајући зашто нам није испоручено чак ни оно наоружање које смо платили, рекао је да одређена средства која смо од Руске Федерације поручили и платили пре почетка сукоба у Украјини не могу да нам се испоруче због санкција које су на снази.

„То ни на који начин не наноси штету Русији, већ искључиво Србији и тога смо свесни и ми, али и оне државе које ту испоруку не дозвољавају. С друге стране, не испоручују се и нека средства западне производње, иако уредно плаћена, из нама недовољно разумљивих разлога“, рекао је Вучевић и додао да верује да ће разговори које председник Србије Александар Вучић води са лидерима западних земаља ускоро уродити плодом и да ће се проблеми везани за те испоруке превазићи.

Одговарајући на питање да ли смо близу одлуке о реактивирању обавезног служења војног рока, Вучевић је рекао да је поновно увођење обавезног војног рока политичка одлука која ће бити заснована на процени најодговорнијих и најстручнијих људи у Министарству одбране и Генералштабу.

Навео је да је спреман да преузме одговорност и да, када дефинитивне анализе буду завршене, председнику и врховном команданту, Влади и Народној скупштини предложи одговарајуће решење.

„Овде не може бити реч о томе да ли је та тема популарна у јавности и да ли се о њој позитивно или негативно изјашњавају на друштвеним мрежама. Једино мериторно биће да ли је то у интересу одбране Србије или није“, рекао је Вучевић.
Када је реч о безбедносним изазовима који су у овом тренутку најзначајнији, Вучевић издваја ситуацију на Косову и Метохији и све заоштреније притиске на Србију.

„Док у Украјини букти рат на Косову и Метохији се звецка оружјем…То свакако није добро. Бриселски споразум који је потписан 2013. године јасно налаже шта треба чинити, а његову имплементацију својим потписом гарантује Европска унија“, рекао је Вучевић.

Подсетио је да је Београд испунио све ставке тог споразума и да је на Приштини да испуни свој део, а на Европској унији да то омогући, те додао да би у противном сваки сличан споразум за било кога био упитан.

Вучевић је рекао да Србија припада малој групи земаља које се и даље чврсто држе принципа међународног јавног права и које су доследне у поштовању принципа територијалног интегритета и неповредивости граница суверених држава.

„Србија поштује и подржава суверенитет и територијални интегритет свих земаља на свету, самим тим и свих држава у региону и тражи да се, када је о нашој јужној покрајини реч, поштује исти принцип“, додао је Вучевић.

Говорећи о сукобу између Русије и Украјине и колико криза угрожава безбедност у нашем дворишту, Вучевић сматра да тај сукоб угрожава безбедност целог света, да су у то уплетене највеће светске силе и да постоји озбиљна опасност од ескалације у глобални рат.

„Србија је, као војно неутрална земља, која се определила да води уравнотежену спољну политику у складу са сопственим интересима, под великим притиском и ту ситуацију покушавају да искористе неки политички играчи у региону“, рекао је Вучевић и као пример навео понашање привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.

Вучевић је рекао да живимо у времену у коме као држава морамо бити изузетно јаки, ли и изузетно мудри, те истакао да је очување мира и стабилности за Србију од највеће могуће важности како бисмо наставили економски развој и омогућили бољи живот наших грађана.

Вучевић: Традиција сведочи да је наша војска увек била на правој страни историје, на страни добра

Преузмите андроид апликацију.