Grčki list: Tajni pregovori o vraćanju mermernog friza s Partenona iz Londona u Atinu 1Foto: Pixabay/Merja Partanen

Tajne pregovore o vraćanju mermernog friza s atinskog Partenona poslednjih godinu dana su vodili predsednik Britanskog muzeja u Londonu, Džordž Ozborn, i grčki premijer Kirijakos Micotakis, preneo je danas atinski dnevnik „Ta Nea“.

London tvrdi da je skulpture 1802. godine britanski diplomata Lord Eldžin legalno nabavio od Otomanskih vlasti koje su tada upravljale današnjom Grčkom, i potom ih prodao Britanskom muzeju. Grčka međutim kaže da su skulpture odvaljene i ukradene.

Još od početka 20. veka Grčka zvanično traži vraćanje mermernog friza od 75 metara ukradenog s Partenona, i jedne od čuvenih karijatida Erehtejona, malog antičkog hrama na atinskom Akropolju, što su vodeći eksponati Britanskog muzeja.

O rešavanju tog pitanja se „tajni susreti održavaju u Londonu od novembra 2021“, piše atinski list i dodaje da se Ozborn sastao i s dvoje grčkih ministara.

Poslednji razgovor o vraćanju tih skulptura je, po navodima grčkog lista, bio ove nedelje u jednom hotelu u u centru Londona gde se „Osborn, bivši britanski ministar finansija, sastao s grčkim premijerom godinu dana posle njihovog prvog tajnog susreta u Londonu“, naveo je list.

Micotakis je u ponedeljak učestvovao na skupu na Londonskom ekonomskom univerzitetu (LSE), i izrazio optimizam da će se naći rešenje da spomenik Partenon u Atini ponovo bude celovit.

Tada je grčka novinska agencija ANA-MPA javila da je Micotakis rekao tokom razgovora sa Kevinom Federstounom, profesorom za moderne grčke studije i direktorom Grčke opservatorije u LSE, da je kompletiranje antičkog hrama vraćanjem skulptura iz Londona moguće i da očekuje napredak u vezi s tim, ali da ne želi javno o tome da govori.

„Moguće je da će se naći uzajamno povoljno rešenje, skulpture Partenona će moći ponovo da se objedine, imajući istovremeno u vidu i stvari koje brinu Britanski muzej. Razumem da postoji dinamika, svesno govorim o ponovnom ujedinjenju skulptura (i hrama), a ne o vraćanju“, rekao je Micotakis.

Po grčkom listu, obaveštene osobe su navele da su pregovori Ozborna i grčkog premijera „u naprednoj fazi“ mada se dodaje da „uvek mogu da zapadnu u ćorsokak“, kao i drugi osetljivi pregovori.

Britanski muzej je danas saopštio da želi novo partnerstvo s Grčkom u vezi s Partenonom i da je spreman da o tome razgovara s Atinom.

„Ipak delujemo u okviru zakona i nećemo demontirati našu veliku kolekciju koja govori o jedinstvenoj istoriji našeg zajedničkog čovečanstva“, naveo je muzej.

Ozborn je sredinom juna rekao da je otvoren preema mogučnosti sporazumevanja s Atinom da „dele“ mermerni friz Partenona.

„Mislim da je moguć sporazum da se istorija Partenona istovremeno priča u Atini i Londonu ako tome pristupimo bez preduslova i mnogo ‘crvenih linija’ „, rekao je on tada za radio LBC.

On je rekao da bi bilo moguće postići dogovor da se mermerni friz naizmenično izlaže u Atini i Londonu.

Britanski list Tajms koji je uvek čvrsto podržavao Britanski muzej, u januaru se izjasnio za vraćanje skulptura Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari