Ursula fon der Lajen razbesnela Britance: Sukob u Ukrajini uporedila sa borbom Irske protiv Ujedinjenog Kraljevstva

03.12.2022

15:06

0

Prema rečima šefice Evropske komisije, Ukrajina se ne bori samo za svoju budućnost, već i za „samu slobodu, za samoupravu, za globalni poredak zasnovan na pravilima“

Ursula fon der Lajen razbesnela Britance: Sukob u Ukrajini uporedila sa borbom Irske protiv Ujedinjenog Kraljevstva
Ursula fon der Lajen - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uporedila je borbu Irske protiv britanske vladavine u 20. veku sa sukobom između Rusije i Ukrajine, obraćajući se irskom parlamentu u Dablinu. Njeni komentari izazvali su gnev među torijevskim poslanicima.

U govoru koji je održala u petak, na 50. godišnjicu od kada je Irska postala članica EU, Fon der Lajen je rekla da bi „želela da se zadrži na pet irskih vrlina koje će pomoći našoj uniji da se suoči sa zajedničkim izazovima koji su pred nama. Prvo, irska strast za slobodom. Ova zemlja zna šta znači boriti se za pravo na postojanje.”

- Danas se još jedna evropska nacija bori za nezavisnost. Naravno, Irska je daleko od linije fronta u Ukrajini. Ali vi razumete bolje od većine zašto je ovaj rat toliko važan za sve nas - izjavila je ona.

Prema rečima šefice Evropske komisije, Ukrajina se ne bori samo za svoju budućnost, već i za „samu slobodu, za samoupravu, za globalni poredak zasnovan na pravilima“.

Njeni komentari nisu ostali neprimećeni u Britaniji, a lokalni mediji upozoravaju da bi njene reči mogle da zakomplikuju razgovore o ponovnim pregovorima o trgovinskim aranžmanima između Londona i Brisela posle Bregzita.

Krejg Mekinlej, konzervativni poslanik, rekao je za Telegraf da je njeno poređenje „više nego odvratno“, dodajući: „izgleda da je maltretiranje Britanije živo i zdravo u Briselu“.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Ursula fon der Lajen

Lord Mojlan, član Doma lordova, napisao je na Tviteru da predsednica EK igra „opasnu igru“ takvim izjavama.

Bivši britanski poslovni sekretar Džejkob Ris-Mog rekao je da je „izuzetna stvar za Ursulu fon der Lajen da kaže, nediplomatski, nemudro i pogrešno. To pokazuje da ona nije u potpunosti svesna istorijskih okolnosti.”

Ovo je drugi put ove nedelje da je šefica EU izazvala negodovanje. Ona je u sredu tvrdila da je najmanje 100.000 ukrajinskih vojnika poginulo u borbama protiv Rusije. Komentar je kasnije uklonjen iz teksta i videa njenog govora na veb-stranici Evropske komisije i na nalozima društvenih mreža. Ipak, Kijev je bio ljut i tvrdio je da cifra nije tačna, dok je insistirao da takve „osetljive“ podatke može da objavi samo komandant ukrajinskih oružanih snaga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike