VIDEO: Malobrojni građani na protestu zbog oštećenja u zgradi Banovine

Na protestu više organizacija i stranka opozicije danas je zatraženo da se obustave dalji radovi na gradnji podzemne garaže, dok se ne zaštiti zgrada Skupštine Vojvodine od daljeg urušavanja.
VIDEO: Malobrojni građani na protestu zbog oštećenja u zgradi Banovine
Foto: 021.rs

Skupu je prisustvovalo stotinak ljudi i održan je u prolazu između Skupštine i zgrade Banovine, dok pored i dalje neprestano traje gradnja podzmene garaže.

Protest je usledio nakon što posle više nedelja iz raznih državnih institucija ne stižu nikave informacije i odgovori o tome šta se preduzima da se zaštiti širenje oštećenja na ovom spomeniku kulture i jednom od simbola Novog Sada i Vojvodine.

Predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret i Zajedno su naveli da je za sada poznato samo da je građevisnka inspekcija zabranila korišćenje zapadnog dela zgrade i da je naložena izrada elaborata o sanaciji. 
 
Oni su naveli da građevinski inspektor nije postupio po zakonskim ovlašćenjima jer nije zabranio dalje radove na gradnji podzemne garaže i pozvali su da se to učini. 
 
Kako je predočeno, pre nekoliko dana su zvanično i dobili odgovor od Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je u osnovi samo birokratsko nabrajanje propisa i opštih formulacija, a koji govori da ništa nije preduzeto da se zaštiti Skupština Vojvodine.
 
 
Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Jovanović je naveo da Zavod ima zakonsku obavezu da čuva spomenike kulture i da je činjenica da nisu ništa uradili. 
 
"Nekako i očekivano od njih, dobili smo neke delimične odgovore, a ono što jeste činjenica je da oni zapravo nisu ništa učinili da se zaustave radovi i ne znaju kako sada da izađu iz ovog problema i kako da se sanira nanesena šteta. Ono što je isto važno da se kaže je da je po Zakonu o planiranju i izgradnji, kao i Zakonu o kulturnom dobru, 103, Zavod imao i morao da zaustavi trenutne radove, kako ne bi došlo do daljeg urušavanja zgrade", naveo je Jovanović.
 
Predstavnici više organizacija su ponovili i svoje sumnje u zakonitost i postupak koncesija oko gradnje podzemnih garaža sa privatnim partnerom, koje su i iznosili i ranije u protekle tri godine.  
 
 
Na kraju protesta, podelili su građanima koverte sa adresama gradonačelnika, Uprave za urbanizam i drugih institucija, kako bi i Novosađani poslali zahteve za dobijanje informacija o tome šta se preduzima da se  kompleks Banovine zaštiti od urušavanja.
  • 002211

    05.12.2022 08:29
    Ruše oni sve što je ovde lepo. Ali, stvarno.
  • Сремац

    04.12.2022 17:55
    Чанак Др Ненад
    Публицитет дајете Садаму и његовим другарима, којих није било ни двадесет, а не "стотињак". Како их у политичком животу града нигде нема ни у траговима, ето публицитета због подземних гаража. Гараже расту и треба да расту, а струка ће решити пукотине и слегања на другим објектима и без протеста групице анонимуса.
  • \\\

    03.12.2022 21:09
    Ta zgrada se zove Banski dvor, služila je za život i rad bana. Ništa mi ne cenimo i ne čuvamo, a večito se busamo u grudi patriotske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti