Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022: Šest stvari koje su obeležile grupnu fazu

Saudijska Arabija je napravila jednu od najvećih senzacija u istoriji Mundijala. Koga smo verovatno gledali poslednji put na svetskim prvenstvima i koje su zvezde u usponu? Šta se sve pričalo o ovom Mundijalu?
Japan
PA/Nick Potts
Navijači Japana

Najveći sportski događaj nije izneverio.

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru donelo nam je mnogo uzbuđenja u grupnoj fazi takmičenja, bilo je i velikih iznenađenja, pa i senzacija.

Jedna od najvećih je da je višestruki svetski prvak - Nemačka - završila već posle tri utakmice drugi Mundijal zaredom, a pridružili su im se Belgijanci, druga reprezentacija po rejtingu.

Reprezentacija Srbije takođe je razočarala navijače, pošto je ispala u grupnoj fazi sa Svetskog prvenstva drugi uzastopni put.

Dok su Nemačka i Belgija gubitnici, fudbal uvek podari i junake i pobednike, a to su bez sumnje igrači Japana i Maroka.

Iako su im davane male šanse za prolazak grupe, i jedni i drugi su prvi deo takmičenja završili kao prvi.

I ne smemo da zaboravimo navijače Japana - posle senzacionalne pobede nad Nemačkom nisu slavili, već su prvo počistili tribine stadiona.

Ovo je verovatno bilo poslednje svetsko prvenstvo za mnoge asove, pre svih Lionela Mesija, Kristijana Ronalda, Luku Modrića i Luisa Suareza, a na scenu stupaju neki novi fudbalski pupoljci.

Gledali smo i prvu kompletnu žensku sudijsku ekipu na nekom muškom prvenstvu, po čemu ovo Svetsko prvenstvo ulazi u istoriju.

O Mundijalu u Kataru se pričalo mnogo pre nego što je fudbal krenuo sa centra i po mnogima je ovo najpolitizovanije svetsko prvenstvo u istoriji dugoj više od devet decenija.

Navijač Srbije u Kataru
Reuters/Carl Recine
Navijač Srbije u Kataru

1) Srbija opet bez nokaut faze

Prvi put posle mnogo vremena, reprezentacija Srbije plasirala se direktno na Mundijal i to pobedom nad Portugalijom u Lisabonu.

Navijači, tradicionalno skloni euforiji, već su zamišljali kako će Orlovi lako preskočiti grupnu fazu i otići u osminu finala.

Ako poraz od Brazila u prvom kolu nije bio iznenađujući jer se igralo protiv jednog od favorita za titulu prvaka sveta, onda je remi sa Kamerunom (3:3) zaista bio neuspeh.

Srbija je na tom meču gubila, pa sa tri gola došla do preokreta i delovalo je da je ekipa selektora Dragana Stojkovića konačno na pravom putu.

A onda je usledio novi hladan tuš, dva gola gola Kameruna za tri minuta i pobeda je iskliznula.

U poslednjem kolu, Srbiji je bila potrebna pobeda nad Švajcarskom, ali su Orlovi ponovo ostali praznih šaka i izgubili sa 3:2, iako su do završnice prvog poluvremena vodili.

Pokazalo se, kao i pre četiri godine, da je duel sa Švajcarcima odlučujući. Na prvenstvu u Rusiji selekcija Srbije je izgubila sa 2:1.

2) Najveća iznenađenja

Nemačka reprezentacija
Reuters

Fudbal je, glasi stara izjava engleske fudbalske legende Garija Linekera, igra koju igraju dva tima, ali u kojoj uvek pobede Nemci.

Međutim, posle Svetskog prvenstva u Kataru, Lineker je dodao deo: „Ako Nemci ne ispadnu već u grupnoj fazi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC