Stručnjaci poručuju: proveri svoj HIV status, zaustavi epidemiju virusa

hiv
SUBOTICA – Od početka godine, pa do 27.novembra HIV je u Srbiji dijagnostikovan kod 152 osobe, od čega je u Vojvodini  njih 56.

U istom periodu u našoj zemlji 6 osoba je preminulo sa AIDS-om, poslednjim stadijumom HIV infekcije. Podaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje govore da je u Severnobačkom okrugu ove godine jedna osoba bila pozitivna na HIV. Stručnjaci pozivaju sve da se testiraju, jer je uz prevenciju to jedini način da se zaustavi epidemija HIV virusa.

Od kada se radi testiranje, u našem gradu je otkriveno 75 HIV pozitivnih osoba, a godišnje se u proseku otkrije jedna. Više od polovine novootkrivenih je u tom trenutku već imalo AIDS, ističe dr Nebojša Bohucki i dodaje da se u Zavodu za javno zdravlje svakog dana radi dobrovoljno, poverljivo i besplatno testiranje i savetovanje.

„Već dvadeset godina radimo testiranje i savetovanje, ovaj koncept je jedinstven u našoj državi. Osnovna ideja je da se savetujemo pre i nakon testiranje, jer samo testiranje ne znači ništa, tu je niz pitanja, da li je osoba spremna da se testira, i kada dobije nalaz šta to znači“ – kaže dr Bohucki.

HIV se može preneti na tri načina, iz krvi, sa majke na dete i seksualnim putem, koji je i najčešći način prenosa. Pored prezervativa, u svetu već deceniju postoje određeni lekovi tzv. PREP i PEP, koji se koriste preventivno ili nakon rizičnog odnosa, napominju iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje „Potent“ i dodaju da je ova terapija od nedavno dostupna i kod nas, ali je veoma skupa.

„Uz kondome, PREP i PEP, koji bi trebalo da budu besplatni, zaista možemo biti generacija koja može videti kraj HIV epidemiji“ – zaključuje Bratislav Prokić, predsednik Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Za sprečavanje širenja HIV infekcije veoma je važno da svaka osoba zna svoj HIV status, jer ako je pozitivna može da dobije terapiju koja će sprečiti razvoj bolesti, a takve osobe ne šire dalje virus. U našem gradu Udruženje „Stav+“ takođe svakodnevno radi testiranje.

„Mi ćemo sutra od 9 do 13 časova imati akciju povodom Dana borbe protiv HIV-a, i svi su dobrodošli da se testiraju i saznaju svoj status“- poziva građane Boris Kovačić, predsednik Udruženja građana „Stav+“ Subotica.

Iz Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om iznose podatak da je od 1985.godine, od kada se u Srbiji prati epidemija HIV-a, ova infekcija otkrivena kod više od 4.500 osoba, od tog broja polovina je obolela od AIDS-a, a trećina od posledica i preminula. Pored prevencije, važno je raditi i na smanjenju stigme prema osobama koje žive sa HIV-om, kao i neznanja i straha od bolesti zbog kojih se mnogi ne testiraju, a to je jedini način da se širenje zaustavi.

U svetu je od HIV-a obolelo 38,4 miliona lica, a globalni cilj je da se do 2030.godine epidemija HIV-a zaustavi.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.