Capital.ba

Japan odobrio još 216 milijardi dolara kako bi ublažio uticaj inflacije

03.12.2022. / 12:57

TOKIO – Japanski parlament odobrio je u petak rebalans budžeta sa 28,92 biliona jena (216 milijardi dolara) kako bi podstakao svoju ekonomiju i ublažio uticaj rastuće inflacije.

FOTO: Pixabay

Drugi rebalans budžeta za fiskalnu godinu ima za cilj „da pomogne domaćinstvima koja se bore da se izbore sa ubrzanom inflacijom i podrži ekonomiju koja se suočava sa pritiskom“, navodi lokalni novinski list Kyodo News.

Godišnja stopa inflacije u Japanu bila je 3,6 odsto ovog oktobra, što predstavlja značajan skok sa 0,1 procenat u oktobru 2021. godine, prenosi Anadolu Agency.

Vlada ima za cilj da „ograniči rast potrošačke inflacije za 1,2 odsto ili više“, navodi se u izvještaju.

„Kako su pandemija Covid-19 i ruska invazija na Ukrajinu podigli potrebu za dodatnim fiskalnim stimulansima za podršku privredi, veliki rezervni fondovi, koji se mogu koristiti po diskrecionom nahođenju vlade bez odobrenja parlamenta, dospeli su pod veću kontrolu“, navodi se u izvještaju.

Sa dodatkom od 4,74 triliona jena (35,36 milijardi dolara) u poslednjem budžetu, ukupan iznos takvih rezervnih sredstava namijenjenih za tekuću godinu iznosio je 11,76 triliona jena (87,73 milijarde dolara).​​​​ Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!