Krvava osveta bivšem ljubavniku, intervencijom žandara izbegnut tragičan epilog 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre 100 godina, dnevni list Vreme objavio je vest da je dvadesetdvogodišnja devojka pokušala da usmrti agenta iz odeljenja Opšte policije, svog bivšeg ljubavnika, dok je ulazio u zgradu Opštine grada Beograda.

Kako se navodi u dnevnom listu Vreme, oko osam časova ujutru 2. decembra devojka po imenu Leposava Rakić pokušala je revolverom da usmrti bivšeg rezervnog kapetana – invalida, a potom agenta iz odeljnja Opšte policije Dragoljuba Simića dok je išao ka Opštini grada, a potom da mu zabode kamu za vrat.

Nakon što je ispalila metak, Dragoljub je pao na zemlju, a Leposava je pojurila da ga izbode kamom kako bi se uverila da više nije živ, međutim žandari su je u tome sprečili.

Nakon što su je žandari odveli, ona im je rekla da je planirala da se osveti Simiću zbog svega što joj je on uradio.

Po njenoj priči, ona i Simić su se upoznali 1919. godine dok je ona bila studentkinja, a on joj je tada obećao da će je uzeti za ženu.

Nakon toga, preko nepoznate žene ju je pozvao da dođe do Saborne crkve, gde ju je u praznom magacinu udario i obeščastio, a potom otišao.

Potom su tokom 1920. godine nastavili da se viđaju, ali kako tvrdi Leposava, on ju je odjednom napustio i oženio se drugom ženom.

Ona je tada rešila da će saznati gde živi, gde radi i kuda putuje i da će mu se onda osvetiti.

Kada se Simić oporavio, on je izjavio da on poznaje Leposavu, ali da sa njom nije imao nikakav odnos, tvrdeći da je ona takođe verena ili udata.

Leposava je nakon ovog događaja sprovedena Gradskom sudu.

Krvava osveta bivšem ljubavniku, intervencijom žandara izbegnut tragičan epilog 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari