Hrvati potvrdili optužnicu za granatiranje Banskih dvora

Optužno veće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je danas optužnicu protiv šestorice pripadnika ratnog vazduhoplovstva bivše JNA.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2022.

14:52

Hrvati potvrdili optužnicu  za granatiranje Banskih dvora
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981

Optužnica je potvrđena za kako se navodi, raketiranje Banskih dvora 7. oktobra 1991. godine.

Optužnica za, kako se navodi, pokušaj ubistva visokih državnih predstavnika i ratni zločin podignuta je krajem decembra 2020. godine, a njome su obuhvaćeni tadašnji komandanti 5. vazduhoplovnog korpusa Ljubomir Bajić, načelnik za vazdušnu podršku Slobodan Jeremić, načelnik 105. lovačko-bombarderskog puka Đuro Miličević, referent tadašnje kontraobaveštajne službe pri nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdusnoj odbrani Čedomir Kovačević i dva pilota izvršilaca napada, Ratko Dopuđa i Damir Lukić.

Postupak protiv optuženih vodiće se u njihovoj odsutnosti jer su sva šestorica nedostupna hrvatskom pravosuđu, kazao je Hini portparol suda Krešimir Devčić. Optuženi Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević i Dopuđa su državljani Srbije, dok Lukić ima državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Optužnica nije bila potvrđena sve do danas jer su okrivljenici tvrdili da su pojedini dokazi protiv njih bili nezakoniti, osobito iskazi dela svedoka koji su ispitivani bez prisustva odbrane. Uz to, okrivljeni su tražili da im se sva dokumentacija iz sudskog spisa prevede na srpski jezik i ispiše ćiriličnim pismom.

"Okrivljeni se tereti da su 7. oktobra 1991. postupali u cilju da ugroze Ustavom propisano državno i društveno uređenje i sigurnost RH ubistvom tadašnjeg predsednika RH i znajući da će delovanjem avio-bombama i većim brojem raketa vazduh-zemlja po gusto naseljenom centru Zagreba usmrtiti i druge osobe koje se zateknu u njegovoj blizini i prouzrokovati velika razaranje objekata", navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tereti optužene da su "tokom oružanog sukoba oružanih snaga RH i JNA na području Hrvatske postupali prema ranije stvorenom planu zapovednog vrha JNA s kojim je pukovnik Jeremić kao pomoćnik komandanta za vazduhoplovnu podršku u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) JNA 7. oktobra 1991. upoznao general-majora Bajića koji je u to vreme bio zapovednik 5. vazduhoplovnog korpusa RV i PVO te ujedno i komandant operativne grupe za borbeno komandovanje", prenose mediji.

Jeremić je, navodi se, istog dana helikopterom Gazela došao na aerodrom Udbina gde je bio smešten 105. lovačko-bombarderski avijacijski puk RV i PVO te se sastao s načelnikom štaba i zamenikom komandanta tog puka majorom Miličevićem koji je Jeremića u skladu s Bajićevom komandom upoznao da kapetan I klase Kovačević raspolaže s obaveštajnim podacima o prostorijama u kojima bi je trebalo da se nalazi tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

Miličevića se tereti da je naredio komandantu 249. lovačko-bombarderske eskadrile pri 105. lovačko-bombarderskom puku kapetanu I klase Ratku Dopuđi da kao pilot aviona Super Galeb G-4 s Kovačevićem kao kopilotom i kapetanom I klase Lukićem kao pilotom drugog aviona G-4 bombardiraju i raketiraju Banske dvore i objekte u njegovoj blizini.

Potom su, navodi se, Dopuđa, Kovačević i Lukić istog dana oko 15 sati doleteli s aerodroma Udbina do Zagreba nakon čega je Dopuđa prema Kovačevićevim uputama avionskim bombama MK-82 bombardirao Banske dvore u kojima se Tuđman trebao nalaziti s tadašnjim predsednicima Predsedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i Saveznog izvršnog veća SFRJ Antom Markovićem.

Lukića tužilaštvo tereti da je na Banske dvore i objekte u blizini ispalio 16 raketa M-74 Munja kalibra 128 milimetara, koje su pogodile objekte u blizini Banskih dvora, ali u cilju nisu uspeli jer je Tuđman sa svojim gostima ranije napustio prostorije.

Usled bombardovano i raketiranja poginuo je jedan civil, dok je jedan civil teže, a tri su lakše povređena, stoji u optužnici. Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od gotovo 37 milijuna kuna, dodaje Tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: