EU potvrdila odluku o ograničavanju cene ruske nafte

Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2022.

20:21

EU potvrdila odluku o ograničavanju cene ruske nafte
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je danas Češka koja predsedava EU preneo je Rojters.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Prethodno je poljski ambasador pri EU Andžej Sados rekao da je Poljska je pristala na sporazum EU o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morem od 60 dolara po barelu. Varšava je insistirala da cena bude ispod tržišne, kako bi se ograničili prihodi Moskvi da finansira rat u Ukrajini.

Ograničenje cene nafte, ideja potekla od grupe G7, ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte, ali i da spreči skok globalne cene nafte nakon embarga EU na ruske energente koji će stupiti na snagu 5. decembra.

Sados je rekao da EU sada može da pokrene pisanu proceduru za svih 27 članica EU da formalno odobre dogovor i da ga objave u nedelju, dan pre nego što stupi na snagu embargo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: