Članice EU usaglasile se oko cene ruske nafte

Članice Evropske unije usaglasile su se da cenu ruske nafte ograniče na 60 dolara za barel, čime je okončana višednevna rasprava o tom pitanju, preneo je Politiko.
 Članice EU usaglasile se oko cene ruske nafte
Foto: Pixabay

Maksimalnoj ceni od 60 dolara najviše se protivila Poljska, koja je tražila da ona bude niža, ali je danas dala pristanak.

Prema danas usvojenom sporazumu, članice Grupe 7 će zabraniti svojim osiguravajućim i špediterskim kompanijama da omogućavaju isporuku ruske nafte u treće zemlje, ako se prodaje skuplje od 60 dolara po barelu.

Diplomatski izvor Politika rekao je da će se sporazum revidirati na svaka dva meseca.

Cilj je da se limit postavi na nivo koji je najmanje pet odsto ispod tržišne cene ruske nafte tokom procesa revizije.

  • Zemlja čudesa

    02.12.2022 21:10
    Glupost ne poznaje granice
    Odličan potez! Sad ćete plaćati mnogo skuplji transport iz Saudijske Arabije, a pitanje je i koliko rafinerija može da radi sa njihovom naftom. Sa druge strane, isekli ste prihode svojim brodarima i špediterima. Bravo, majstori!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija