02. decembar  2022. 17.18  →  18.16 | Izvor: Tanjug

Ustavni sud BiH: Zakon o lekovima RS neustavan; Dodik: Odluke uperene protiv Srpske i srpskog naroda

SARAJEVO/BANJALUKA -

Ustavni sud BiH proglasio je danas neustavnim Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi Republike Srpske, a iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske poručuju da bilo kakve odluke ovog suda ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Srpske. Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U saopštenju ovog resora se podseća da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH doneta po ranijem zahtevu bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

bih, ustavni, sud, ministarstvo, zdravlja

Podsećaju takođe da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito poverene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

"S tim u vezi, podsećamo, da je i u vreme donošenja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lekovima kompleksno područje, koje zahteva odgovorne i temeljne odluke", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominju da Vlada Republike Srpske čini sve da obezbedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće.

"Podsećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH, stoji u saopćenju.

Dodik: Odluke Ustavnog suda BiH uperene protiv Srpske i srpskog naroda

Ustavni sud BiH je isključivo politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom odluke tog suda da proglasi neustavnim dva zakona Srpske.

"To je sud čije odluke su u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda", napisao je Dodik na Tviteru.

Poručio je da će Republika Srpska nastaviti s primenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lekove.

Ustavni sud BiH je danas, odlučujući o zahtevu bivšeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika DŽaferovića za ocenu ustavnosti Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Cvijanović: Ustavni sud BiH urušava svaku mogućnost da BiH postane pravna država

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi neustavne odluke, na osnovu političkih, a ne pravnih kriterijuma.

Cvijanović je naglasila da Ustavni sud urušava bilo kakvu mogućnost da BiH postane uređena pravna država, jer svojim odlukama uporno derogira njen najviši pravni i politički akt.

"Tragično je i to što će oni koji nam inače drže predavanja o vladavini prava ponovo ćutati na nelegalno iživljavanje ove otuđene institucije, baš kao što ćute i na tužnu činjenicu da u njoj i dalje sede tri strana državljanina", rekla je Cvijanovićeva za Srnu.

Ustavni sud BiH tvrdi da Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi nisu u skladu sa Ustavom BiH, te je doneo odluku da ih ukine.

Srodne vesti