Vesti

0

Srbija i EU potpisale sporazume o upravljanju migracijama i kontroli granica

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Srbija i EU potpisale sporazume o upravljanju migracijama i kontroli granica

Izvor: Beta/MILOS MISKOV

Tokom posete evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija, Srbija i Evropska unija danas su u Beogradu potpisale sporazume o podršci EU upravljanju migracijama u Srbiji i kontroli granica.
 
 
Varheji je izjavio da EU pojačava za 60 odsto finansijsku pomoć za suzbijanje nelegalnih migracija, do iznosa od 350 miliona evra od 2021. do 2024. godine.
 
"Nelegalne migracije predstavljaju bezbednosnu pretnju i za Srbiju i za ceo region. Niko ne može sam da se nosi sa ovim problemom i zato smo ovde da pomognemo, da udružimo snage i pomognemo Srbiji da razbije krijumčarske mreže kako bismo mogli da zaustavimo nelegalnu migraciju", rekao je on.
Dodao je da EU jača posvećenost i podršku zaštiti granice, naročito sa Severnom Makedonijom tako što će biti angažovani dodatni službenici i oprema.
 
"Već smo značajno pojačali prisilno vraćanje iz regiona zato što oni koji nemaju pravo da budu ovde moraju odmah da se vrate. Moramo da držimo po strani lažne azilante. Zapadni Balkan, a posebno Srbija može da računa na političku, finansijsku i operativnu podršku EU", dodao je komesar EU.
 
Srbija je potpisala tri sporazuma sa EU – Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu, Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i pristupu zdravstvenoj zaštiti, kao i Sporazum podrške EU o upravljanju migracijama u Srbiji i jačanju sistema upravljanja migracijama i kontroli granica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR