Varhelji: Potrebna nam je Srbija na Samitu, potreban nam je lider Srbije u Tirani

BEOGRAD – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je potrebno održati zamah procesa proširenja EU i u tom smislu istakao da lideri EU prvi put dolaze u region – Tiranu da tu razgovaraju te da je potrebno da se svi angažuju, ali da je potrebna i Srbija na tom samitu, kao i lider Srbije.

Varheji je, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su prethodne dve nedelje i meseci pokazali da proširenje EU privlači pažnju, ali i da postoje i velike geopolitičke destabilizacije na evropskom kontinentu.

„Sada smo odgovorni za ispunjavanje iščekivanja i da održimo zamah jer proces proširenja je jedan od tri glavnih prioriteta lidera EU. To je upravo razlog zašto imamo samit u Tirani gde će naši lideri doći prvi put u region, da razgovaraju sa regionom o regionu. Potrebno je da se svi angažuju i potrebna nam je i Srbija da bude za stolom i lider Srbije koji će sedeti za stolom“, kazao je Varheji.

Dodaje da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer jedna stvar koju je pokazala, kako kaže, agresija Rusije na Ukrajinu jeste da jedino pravo dugoročno rešenje za mir, stabilnost, prosperitet jeste članstvo u Uniji.

„Imamo tri zemlje koje su odlučile odmah nakon ruske agresije da se prijave za članstvo, šta će vam veći dokaz“, naveo je evrospki komesar.

Kako kaže, i u Srbiji se mogu videti koristi od procesa priključenja, ali da bi se sve to realizovalo, mora se zajedno raditi.

„Moramo zajedno da delujemo kada imamo zajedničke izazove, a možda čak i kada izazovi nisu zajednički. U junu ove godine naši lideri su potvrdili jednoglasnu posvećenost perspektivi članstva za ceo region jer za nas to nije samo geopolitički prioritet, već je to i osnovna fundamentalna veza i strateški izbor za ceo kontinent“, istakao je.

Izrazio je nadu da će u Tirani biti potpisan sporazum o romingu čime će Zapadni Balkan ući u roming prostor EU što bi značilo da sledeće godine kada ljudi odu na odmor, svi mogu da imaju koristi od toga.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.