Dostupni linkovi

Bivši šef specijalaca u BiH Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo vojnika JNA


Ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Dragan Vikić ispred suda u Sarajevu, april 2022.
Ratni komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Dragan Vikić ispred suda u Sarajevu, april 2022.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo je drugostepenu odluku kojom je Dragan Vikić, ratni komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH), oslobođen optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Ovo je 2. decembra za Radio Slobodna Evropaa (RSE) potvrdio Sud Bosne i Hercegovine i Vikićeva advokatica Adna Dobojlić.

Prvostepena presuda je donesena u aprilu ove godine.

Pripadnici JNA su, nakon zarobljavanja, dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su, kako se navodilo u optužnici, protivno Ženevskim konvencijama, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Obrazlažući presudu u aprilu ove godine predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić istaknuo je kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Vikić i drugi optuženi znali ili mogli znati da su njima podređeni počinili ubistva, te tako propustili da kaže počinioce.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

U optužnici se navodi i da su djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Pored Vikića za ovaj zločin optuženi su bili i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić).

Svi su oslobođeni krivice.

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio 13. januara 2017. godine, teretila je Uzunovića i Čovčića da su, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava ubili zarobljene pripadnike bivše JNA u Velikom parku u Sarajevu.

Vikića i Pušinu je optužnica teretila da su, kao nadređene osobe, znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe i preduzmu nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Interpol je objavio i crvenu potjernicu za bivšim pripadnikom ratne jedinice "Ševe" Nedžadom Herendom, kojeg Tužilaštvo BiH također tereti za zločin u Velikom parku.

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužiteljstva, 20. marta raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također, osumnjičen za zločin u Velikom parku.

XS
SM
MD
LG