NIKO NIJE KRIV ZA UBISTVO 8 ZAROBLJENIH VOJNIKA JNA U SARAJEVU: Apelacioni sud oslobodio Vikića, Pušinu, Uzunovića i Čovčića

13:06

02.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/SBB

Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. Osim Vikića, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Na osnovu drugostepene presude Dragan Vikić je oslobođen.

Ovu informaciju je za portal „Avaza“ potvrdila Vikićeva advokatica Adna Dobojlić.

– Odbijena je žalba Tužilaštva kao neosnovana i potvrđena je prvostepena oslobađajuća presuda – rekla je Dobojlić za portal „Avaza“.

U Velikom parku 22. aprila 1992. ubijeni su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đoković, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović. Pronađeni su celokupni posmrtni ostaci samo Nedeljka Vujičića i jedna ruka Zorana Markovića.

Podsetimo, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, bio optužen da nije sprečio ni preduzeo mere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Iz Tužilaštva BiH je 2016. godine saopšteno da se optuženi terete da su „u svojstvu zapovednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spreče uklanjanje dokaza i skrivanje tela“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.