Izostalo ozelenjavanje u Zrenjaninu: Aktivisti traže objašnjenje 1Foto: Beoinfo

Povodom regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ tokom koje se u više gradova u regionu sadi drveće zrenjaninski aktivisti zatražili su objašnjenje zašto se Zrenjanin nije pridružio ovoj akciji.

Kako navode, oni su se u proteklih mesec dana više puta obratili nadležnima, sa nekima od njih su se i dopisivali, ali ništa nije urađeno na tome da se i Zrenjanin pridruži akciji koju sprovodi Evropski fond za Balkan, u saradnji sa lokalnim partnerima.

Evropski fond za Balkan je želeo da ove godine i Zrenjanin bude obuhvaćen akcijom ali do toga nije došlo zbog izostanka saradnje od strane gradske vlasti. Građanski preokret, kao lokalni partner akcije, stupio je pre mesec dana u kontakt sa JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin kako bi došao do informacije na kojim lokacijama je potrebna sadnja drveća i koje vrste bi trebalo posaditi. Iz tog preduzeća je prvo stigao odgovor  da postoji potreba da se u parku Plankert zasadi sedam vrsta, ukupno 20 stabala. Potom je stigao odgovor da to preduzeće nije nadležno za odabir vrsta i broja sadnica koja se sade na javnim zelenim površinama i da zbog toga ne može da pruži tražene informacije“, navode u Građanskom preokretu.

Dodaju da su se obraćali i gradonačelniku Zrenjanina ali da nisu dobili odgovor.

U okviru regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ juče je posađeno više od 800 stabala u Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Boru, Smederevu, Sarajevu, Skoplju, Prištini, Peći, Tirani i Zenici.

To je treća akcija koju od 2020. godine sprovodi Evropski fond za Balkan u saradnji s lokalnim partnerima, a cilj joj je podizanje svesti o individualnoj odgovornosti u borbi protiv zagađenja životne sredine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari